NAKON 24 GODINE

Srbi optuženi za raketiranje Siska

26.07.2019 u 22:25

Bionic
Reading

Zbog raketiranja Siska u vrijeme akcija Bljesak i Oluja, pri čemu je poginulo osam civila, tužiteljstvo je podiglo optužnicu protiv petorice nedostupnih srbijanskih državljana, među kojima je i zapovjednik Glavnog štaba tzv. Srpske vojske Krajine Milan Čeleketić

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo tereti ga zajedno sa Žarkom Gačićem, tadašnjim zapovjednikom 39. banijskog Korpusa, Miloradom Jankovićem, zapovjednikom 31. petrinjske brigade te Jovanom Pavlicom, zapovjednikom "artiljerijskog diviziona" u toj brigadi.

U optužnici stoji da su u svibnju 1995. kada je Hrvatska krenula u akciju Bljesak naredili neselektivno bombardiranje Siska, svjesni da bi zbog velike koncentracije civilnog stanovništva nasumična topnička paljba mogla prouzročiti prekomjerne ljudske gubitke i značajna oštećenja na civilnim objektima.

"Podređeni vojnici učinili su po zapovijedi uslijed čega je pogođeno i oštećeno više civilnih objekata u blizini kojih nije bilo legitimnih vojnih ciljeva te su smrtno stradale četiri civilne osobe, a ranjeno je pet osoba", kažu u tužiteljstvu.

Trećeokrivljenog Slobodana Tarbuka, zapovjednika 39. Banijskog Korpusa u vrijeme akcije Oluja, tužiteljstvo tereti da je zajedno s Jankovićem i Pavlicom zapovjedio neselektivno granatiranje Siska i u vrijeme Oluje, u kolovozu 1995. uslijed čega je poginuo jedan civil, a ranjene su četiri osobe te je oštećeno nekoliko obiteljskih kuća.

Tarbuka optužnica tereti i da je 4. kolovoza 1995. "svjestan da je prema odredbama međunarodnog prava uporaba improviziranih raketnih lansera zabranjena za korištenje u naseljenim mjestima", naredio ispaljenje rakete koja je pogodila obiteljsku kuću u kojoj su poginule tri civilne osobe, a jedna ranjena, dok je kuća u potpunosti uništena.

Tužiteljstvo traži da se svim optuženicima odredi istražni zatvor.