KRIZA ZAPOVJEDNIŠTVA

Srbi opstruiraju službu za zaštitu i spašavanje u BiH

24.02.2012 u 12:53

Bionic
Reading

Bosna i Hercegovina neće uskoro dobiti posebnu postrojbu za zaštitu i spašavanje koja bi pomagala drugim državama u slučaju prirodnih nesreća jer se vlasti Republike Srpske protive uspostavi jedinstvenog zapovjednog lanca koji bi upravljao njenim djelovanjem, prenose u petak banjalučke Nezavisne novine

Uspostava ovakve postrojbe predviđena je posebnim zakonom o zaštiti i spašavanju kojega je usvojio parlament BiH, a činili bi je pripadnici postojećih tijela civilne zaštite u entitetima i distriktu Brčko, ali i sigurnosnih agencija na državnoj razini poput Granične policije, SIPA-e te oružanih snaga BiH.

Zakon, međutim, nije uredio kako bi funkcionirala zapovjedna struktura unutar takve postrojbe pa je to postalo točkom prijepora u raspravama među entitetima.

Ravnatelj Uprave civilne zaštite RS Milimir Doder izjavio je kako se u tom entitetu protive bilo kakvom prijenosu zapovjednih ovlasti.

'Postrojba za zaštitu i spašavanje može se fomirati od postojećih entitetskih postrojbi i oni bi formirali tim koji bi pomagao u inozemstvu, a pripadnici bi imali odore s oznakama entiteta', kazao je Doder dodajući kako očekuje da 'svatko zapovijeda svojim ljudima'.

Neimenovani izvor iz Uprave civilne zaštite Federacije BiH drži pak kako je cijeli problem političke naravi, jer ni u ovom slučaju u RS ne žele prihvatiti bilo što na državnoj razini.

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović je, komentirajući poteškoće koje je ta zemlja imala u razdoblju velikih snježnih padalina i niskih temperatura tijekom veljače, ustvrdio kako je očevidna potreba da se na državnoj razini uspostavi jedinstveni sustav koji će koordinirati aktivnosti u takvim kriznim situacijama.

BiH je zakonom donesenim 2008. godine uspostavila jedinstveno središte za upravljanje kriznim situacijama koje djeluje pri Ministarstvu sigurnosti, no vlasti RS unatoč toj činjenici inzistiraju na svom posebnom operativno-komunikacijskom centru koji bi imao i drugačiji telefonski broj od državnog.

Pozivi za pomoć u BiH tako se sada mogu uputiti preko broja 112, kako je to slučaj i u svim zemljama-članicama Europske unije, no Republika Srpska je zadržala vlastiti broj 121.

Ministar unutarnjih poslova RS Stanislav Čađo ranije je ustvrdio kako se preko uspostave jedinstvenog pozivnog broja za krizne situacije zapravo pokušava nametnuti daljnja centralizacija u BiH.

'Njihova priča u Ministarstvu sigurnosti je da se radi u interesu čovjeka, ali to nije baš tako. Oni hoće centralizaciju. Republika Srpska ima svoj sustav civilne zaštite i, izgovarajući se na telefonski broj, Sarajevo hoće da je utopi u nešto što bi se zvalo BiH sustav civilne zaštite. Mi to ne damo', izjavio je Čađo u jednom novinskom intervjuu.