NEMIRNO KOSOVO

Srbi opet barikadama onemogućili prolazak Kforu i Eulexu

10.12.2011 u 15:51

Bionic
Reading

Srbi su danas na barikadi u Zupču, na magistralnoj cesti Kosovska Mitrovica-Ribariće, zaustavili kolonu u kojoj su, osim Kfora, bili i pripadnici Eulexa

Iako je Europsko vijeće jučer u Bruxellesu Srbiji jasno dalo do znanja da neće dobiti kandidaturu za EU dok ne riješi pitanje Kosova i napada na pripadnike Kfora koji uz Eulex imaju mandat provesti zakonitost na cijelom području Kosova, danas su Srbi na sjeveru Kosova opet barikadama onemogućili prolazak koloni vozila Kfora i Eulexa.

Srbi su danas na barikadi u Zupču, na magistralnoj cesti Kosovska Mitrovica-Ribariće, zaustavili kolonu u kojoj su, osim Kfora, bili i pripadnici Eulexa, javlja agencija Tanjug i pojašnjava da su Srbi zapriječili u Zupču oba prometna traka 'u trenutku kada su vidjeli da se u koloni Kfora nalaze i vozila Eulexa' jer tamošnji Srbi drže da Eulex pomaže kosovskim policijskim i carinskim službenicima pri odvoženju na posao na granične prijelaze, a kosovski Srbi upravo i postavljaju barikade kako se kosovske institucije ne bi instalirale i na sjeveru Kosova.

Prosvjednici su im rekli da ne žele ograničavati slobodu kretanja Kforu i međunarodne vojne snage mogu proći, ali se na to kompletna kolona od deset vozila vratila prema južnoj Kosovskoj Mitrovici. Kada se kolona pojavila u Zupču, začule su se sirene za uzbunu u Zubinom Potoku, nakon čega se okupio veći broj građana na barikadi, na kojoj danonoćno dežura određen broj ljudi, precizira Tanjug. Nakon što se kolona vozila Kfora i Eulexa vratila, Srbi su pomaknuli balvane s jednog kolnog traka pa se promet odvija, ali uz nadzor prosvjednika. Dva sata potom, kolona vozila Kfora ponovo se pojavila, ali bez pripadnika Eulexa i neometano je prošla kraj barikade u Zupču.

Oko 30 građana iz Bačke Palanke, Novog Sada i Vrbasa, doznaje Tanjug, stiglo je danas u Jagnjenicu kako bi dali potporu Srbima koji dežuraju u ovom mjestu na teritoriju općine Zubin Potok.