BORIS TADIĆ:

'Srbi najviše pridonose miru na Balkanu'

17.10.2009 u 16:14

Bionic
Reading

Srbi su narod na Balkanu koji čini najveći doprinos prevladavanju prošlosti, rekao predsjednik Boris Tadić u intervjuu njemačkom Weltu, naglasivši da odbija ulogu zločinca za Srbiju

Predsjednik Srbije Boris Tadić poručio je da su Srbi narod na Balkanu koji čini najveći doprinos prevladavanju prošlosti i naglasio da odbija ulogu zločinca za Srbiju. 'Na žalost, jedini sam predsjednik koji se ispričao za zločine svoje zemlje i smatram da je zaista za žaljenje što su ostali predsjednici propustili da se ispričaju za krvoproliće i užase, počinjene nad mojim narodom. Ulogu zločinca za Srbiju moram odbiti. Bio je to građanski rat u kojem su svi sudjelovali. Svi se moramo odrediti prema našoj odgovornosti', rekao je Tadić u intervjuu njemačkom dnevniku Welt, a prenosi RTS.

'Mi našu prošlost moramo rasvijetliti. Kada je Karadžić bio uhićen, njemačka kancelarka Angela Merkel me je pozvala da bi mi čestitala. Upitala me je da li sam zadovoljan, a ja sam rekao da nisam i da ću to biti tek onda kada Mladić bude uhićen', dodao je Tadić.
Predsjednik Srbije je, također, rekao da ga glasine, koje se pojavljuju u europskim medijima, o tome da je Ratko Mladić pod zaštitom sigurnosnog aparata Srbije, čine nesretnim.

'Naš policijski aparat je od vrha do dna koncentriran na hvatanje Mladića. To kažu, također, i međunarodni sigurnosni stručnjaci. Od 46 osoba, koje je optužio Haški sud, Srbija je do sada izručila njih 44, uključujući dva nekadašnja predsjednika naše države', podsjetio je Tadić.
Govoreći o predstojećoj posjeti ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva Srbiji i, komentirajući opasku novinara Welta da bi Srbija trebala distancirati od Rusije ako želi pripadati Europi, predsjednik Srbije je rekao: 'Srbija nema razloga imati veću distancu prema Rusiji nego Njemačka. Vaša zemlja ima isto tako funkcionalne odnose s Rusijom, kao i mi, vjerojatno čak i tješnje.'