NEZADOVOLJSTVO

Srbi kritizirali Josipovićev posjet BiH

14.04.2010 u 17:41

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji boravi u dvodnevnu službenom posjetu BiH u srijedu je položio vijenac na spomenik poginuloj djeci u opkoljenom Sarajevu, a predsjednik ministarskog vijeća BiH Nikola Špirić optužio ga je da posjetima mjestima gdje su stradali Bošnjaci i Hrvati zanemaruje žrtve među Srbima u BiH

Spomenik poginuloj djeci podignut je u središtu Sarajeva u znak sjećanja na više od tisuću i 300 djece poginule u topničkim ili snajperskim napadima od 1992. do 1995.

Predsjednik Josipović je u izjavama nakon dolaska u Sarajevu iskazao poštovanje i sućut za sve žrtve prošlog rata u BiH, rekavši kako to želi potvrditi i svojim odlaskom u Ahmiće i Križančevo Selo najavljenim za četvrtak.

Špirić je ustvrdio međutim kako hrvatski predsjednik time zanemaruje žrtve među Srbima u BiH."Doći u BiH i posjetiti stratišta gdje su stradali Hrvati i muslimani, a ne posjetiti, recimo, srpsko stratište u Dobrovoljačkoj ulici (u Sarajevu) gdje je počinjen velik zločin, znači da se Josipoviću Srbi priviđaju samo u počasnom stroju. To je formula na koju ja na ovoj dužnosti ne pristajem", kazao je Špirić za medije u Republici Srpskoj.

Dodao je kako će se uspjeh politike predsjednika Josipovića u regiji mjeriti po načinu rješavanja statusa Srba u Hrvatskoj.

Špirić se nije ni sastao s Josipovićem, navodno, stoga što je za posjet doznao "tek prije par dana".

Posjet hrvatskog predsjednika BiH Špirić je nazvao "krnjim", ocijenivši kako je možda riječ o "stranačkom posjetu SDP-a (Hrvatske) SDP-u (BiH)".

Na Špirićev istup odmah je reagirao SDP BiH priopćenjem u kojemu ga optužuje za neciviliziran i neprimjeren napad na predsjednika susjedne prijateljske države.

SDP BiH smatra kako je to tek dio pokušaja Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koju vodi Milorad Dodik, da predizbornu kampanju obilježe tek nacionalistički ispadi.

Dio zastupnika iz Republike Srpske nije nazočio zajedničkoj sjednici dvaju domova parlamenta BiH na kojoj je tijekom dana govorio hrvatski predsjednik.

Zastupnik SNSD-a Slavko Jovičić, koji je bio na sjednici, kazao je novinarima kako nije bila riječ ni o kakvu bojkotu, a govor hrvatskog predsjednika ocijenio je dobrim i uravnoteženim.

Zastupnica SNSD-a Dušanka Majkić, koja nije nazočila sjednici, također je zanijekala da su Srbi bojkotirali Josipovićev dolazak, kazavši kako neki od njih nisu nazočili samo zato što su već bili preuzeli druge obveze."Drugih razloga nema", kazala je Majkić, ocijenivši zlonamjernim svako drukčije tumačenje odsutnosti srpskih zastupnika.

Predsjednik Josipović sastao se i s visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu Valentinom Inzkom. Pritom su se složili kako je suverenitet BiH neupitan te kako je neprihvatljiva svaka priča o razdruživanju unutar te države ili o odcjepljenju nekog od njezinih entiteta, priopćio je ured visokog predstavnika (OHR).

Kako se navodi, Josipović i Inzko zaključili su da se međunarodna zajednica zauzima za očuvanje suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti BiH u skladu s daytonskim sporazumom, ali da bi i lokalni politički čelnici morali pokazati takvo zauzimanje i odlučnost.

Valentin Inzko posebice je zahvalio Hrvatskoj na potpori BiH i ocijenio kako je to vrlo važno jer je Hrvatska "lider u regiji" kad je riječ o europskim integracijama.