STIGLA TUŽBA

Srbi iz Chicaga od Hrvatske traže 3,5 milijarde dolara odštete za žrtve NDH

13.03.2017 u 10:11

Bionic
Reading

Hrvatskoj je ovih dana uručena skupna tužba za naknadu štete koju su hrvatski Srbi, Romi i Židovi pretrpjeli tijekom Drugoga svjetskog rata. Postupak je prošle godine u svibnju pokrenulo nekoliko skupina pred Okružnim sudom u Chicagu tražeći za žrtve, njihove nasljednike i rodbinu odštetu u visini od 3,5 milijarde dolara, otkriva Vecernji.hr

Riječ je o naknadi, ne samo materijalne štete, vezane uz oduzetu imovinu, nego i nematerijalne štete koju su pretrpjele žrtve ustaških logora. Tužitelji tvrde da je za tu štetu odgovorna Hrvatska kao pravna sljednica NDH.

U Ministarstvu vanjskih poslova potvrđeno nam je da je tužba pristigla putem američkog veleposlanstva, međutim poručuju da Hrvatska nije pravna sljednica NDH pa ne može ni odgovarati za štetu koja je počinjena pod tim režimom.

'Da je tome tako, vidljivo je već iz Izvorišnih osnova Ustava, u kojima se izrijekom navodi da Hrvatska počiva na temeljima suverenosti izraženima u odlukama ZAVNOH-a, nasuprot proglašenju NDH', objasnio je izvor MVEP-a za Vecernji.hr.

Tužba u Chicagu nije prva kojom su žrtve ustaškog režima tražile odštetu. Godine 2012. pred američkim okružnim sudom za Sjevernu Karolinu vođen je postupak 'Alperin protiv franjevačkog reda Male braće', kojim je od Vatikanske banke tražena odšteta za tzv. ustaško blago.

Postupak je završio neuspjehom tužitelja, a s obzirom na to da se ta tužba temeljila na vrlo sličnim argumentima, očekuje se da će se Hrvatska pred sudom u Chicagu pozivati na tu presudu kao presedansku.