NOVO PRAVILO ZA DUŽNOSNIKE

Srbi će ići na skupove gdje je i Kosovo ali uz fusnotu

02.09.2012 u 22:00

Bionic
Reading

Vlada Srbije je usvojila je novu instrukciju koja će omogućiti dužnosnicima Srbije sudjelovanje na skupovima na kojima su i predstavnici Kosova pod uvjetima koji su predviđeni sporazumima iz Bruxellesa, priopćeno je u nedjelju navečer

'Ova instrukcija osigurava asimetrično predstavljanje privremenih institucija samouprave u Prištini, i njome je predviđeno da, uz tablu na kojoj je ispisano 'Kosovo *' (Kosovo sa zvjezdicom) u svim pratećim dokumentima tekst fusnote mora biti naveden najmanje pri prvom spominjanju u svakom pojedinačnom dokumentu', navodi se u priopćenju nakon sjednice srbijanske vlade održane u nedjelju.

Na skupovima na kojima to ne bude napravljeno srbijanski dužnosnici neće sudjelovati, odnosno napuštat će ih.

U fusnoti će se navesti kako 'ovaj natpis ne prejudicira status Kosova i u skladu je s Rezolucijom UN-a 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde glede kosovske deklaracije o neovisnosti'.

Srbija je dosad bojkotirala regionalne skupove na kojemu su sudjelovali i predstavnici Kosova. Kako pišu srbijanski mediji, instrukcija je prihvaćena kako bi se spriječile daljnje "izravne i neizravne gospodarske štete" nastale nesudjelovanjem srbijanskih predstavnika na tim skupovima.