PRVI GLAS

Srb traži prijevremene izbore

01.10.2010 u 12:26

Bionic
Reading

Predsjednik HSP-a Danijel Srb ocijenio je danas da bi trebalo odmah raspisati parlamentarne izbore da se izbjegne situacija u kojoj će se godina dana izgubiti na 'mučno međusobno optuživanje HDZ-a i SDP-a', umjesto na reforme nužne za izlazak iz gospodarske krize

'Bezgranično prepucavanje dviju najvećih stranaka o tome tko je više krao i tko je kriv za gubitak kontrole nad Inom postalo je neslušljivo. U takvim uvjetima, svakodnevno slušamo iznimno loše gospodarske vijesti, dnevno se događaju štrajkovi, štrajkovi glađu i prosvjedi, a Ministarstvo gospodarstva nema nikakve nove prijedloge mjera za izlazak iz krize', rekao je Danijel Srb, na konferenciji za novinare u Saboru.

Nevjerojatnom smatra činjenicu da se ni jedna od 63 točke koje su trenutačno na dnevnom redu saborske sjednice ne odnosi na izlazak iz krize, pa se, kaže, 'postavlja pitanje što vlada radi, osim protokolarnog obnavljanja dužnosti'.

Srb je ocijenio da zakonski okvir u kojem djeluje Središnji državni ured za reviziju ne omogućuje puni uvid u financiranje političkih stranaka, što, kaže, dokazuju brojne afere otvorene u posljednje vrijeme.

'Hapšenje šefa carine i rizničara vladajuće stranke otvara pitanje financiranja stranaka, posebno dok je u saborskoj proceduri izvješće državne revizije o poslovanju stranaka, koje kaže da HDZ spada u red stranaka koje najurednije vode svoje poslovanje', rekao je Srb i zaključio da 'očito treba mijenjati sustav kontrole poslovanja stranaka'.

Rekao je i da ga posebno zabrinjava financiranje stranaka iz državnih tvrtki i novcem ministarstava, naročito s obzirom na medijska izvješća po kojima je bivši ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin potrošio 26 milijuna kuna iz MUP-ova proračuna za marketinške usluge tvrtke Fimi media.

'Pitanje je u koga građani mogu imati povjerenje ako tako radi tijelo zaduženo za provođenje zakona', zaključio je Srb.