NAKON 16 GODINA

Srb preuzeo kormilo HSP-a od Đapića

07.11.2009 u 19:20

Bionic
Reading

Sedmi opći sabor HSP-a danas je za novog predsjednika stranke izabrao Daniela Srba koji je na čelu HSP-a, nakon 16 godina, zamijenio Antu Đapića. Srb je dobio podršku 670 od 1106 važećih glasova izaslanika, njegov protukandidat Tomislav Vlajnić dobio je 226, a Pejo Trgovčević 210 glasova

ZAGREB - Novoimenovani predsjednik pravašima je poručio da je spreman preuzeti teret vođenja stranke, a dosadašnjem predsjedniku Đapiću zahvalio je na svemu što je učinio za HSP, "trpeći brojna podmetanja".

"Nemojmo imati iluzija i možda nas čeka jednako teško vrijeme", kazao je Srb, podsjetivši kako stranka narednih dana mora odlučiti o svom predsjedničkom kandidatu.

Najavio je da će o tome provesti savjetodavni referendum u stranci koja će, uvjeren je, na idućim parlamentarnim izborima ponovno pokazati svoju snagu.

Srb je nezadovoljan načinom na koji su dosadašnje vlade vodile državu. "Neodlučne vlade ne upravljaju Hrvatskom nego odluke donose prema ljestvicama popularnosti, umjesto nacionalnim interesima", rekao je.

Za razliku od drugih govornika koji su skup pozdravljali sa "Za dom, spremni", Srb je govor završio riječima "Bog i Hrvati, živjeli".

HSP-ov Sabor prihvatio je i izmjene stranačkog Statuta kojima je, među ostalim, omogućeno imenovanje Ante Đapića počasnim predsjednikom s pravom glasa u središnjim stranačkim tijelima.

Odlazeći s čela stranke, Đapić je rekao da je nakon dugog promišljanja donio racionalnu odluku, procijenivši da će njegov odlazak donijeti novi vjetar u leđa stranci.

Pravašima je priznao da je počinio niz pogrešaka u izboru kadra, ali i ustvrdio da u proteklih 16 godina ni jednom nije okrenuo leđa pravaškim načelima i nacionalnim interesima.

"Na žalost, mnogi naši dužnosnici, koji više nisu ovdje s nama, nisu odoljeli izazovima vlasti, nisu uspjeli zatomiti svoju želju za mikrofonom i napravili su nam neprocjenjivu štetu", kazao je.

Odbacio je tumačenja da je stranku vodio nedemokratično, ističući kako je jedini predsjednik stranke uz kojega se uspjelo razviti sedam ili osam jakih stranačkih imena.

Članove stranke je pozvao da novog predsjednika zaštite od napada kojima je i sam bio izvrgnut. "Da bismo išta mogli napraviti, moramo biti složni i jedinstveni", poručio je Đapić, tražeći od izaslanika da "ne nasjedaju na kampanje protiv svojih lidera".

Za razliku od njegovih protukandidata, Pejo Trgovčević je kritično govorio o politici dosadašnjeg predsjednika.

Ustvrdio je da je Đapić stranku sveo na regionalne okvire, a kao primarni cilj HSP-a postavio osobni i uspjeh na izborima u Osijeku.

"Ako me podržite, neću gajiti kult ličnosti i neću biti predsjednik o kojem treba snimati filmove", poručio je Trgovčević, ističući da bi u stranku pozvao sve bivše pravaše i tako zaradio pljesak jednih i glasno negodovanje drugih izaslanika.

HSP-ov Sabor pozdravili su čelnici Autohtone hrvatske stranke prava Dražen Keleminec i Hrvatske čiste stranke prava Josip Miljak, koji su izrazili spremnost na objedinjavanje pravaških stranaka.