PORUKA MILORADA PUPOVCA

'Srb je ujedinio Hrvate i Srbe u antifašizmu'

26.07.2011 u 15:38

Bionic
Reading

Narod Like počeo je 27. srpnja 1941. otvoreni otpor protiv ustaškog režima na tom području, ali i području susjedne BiH, čime je stvoren prvi i trajni oslobođeni teritorij u tom dijelu Europe, ustvrdio je saborski zastupnik Milorad Pupovac uoči obilježavanja Dana ustanka u Srbu

Za saborskog zastupnika SDSS-a i predsjednika Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca događanja u Srbu prije 70 godina bila su reakcija naroda, i Hrvata i Srba, na ustaške zločine, masovna zvjerstva i raseljavanja koja su se tamo događala.

'Nedvojbeno je riječ o antifašističkom ustanku i početku narodnooslobodilačke borbe koja se dalje proširila po Hrvatskoj, susjednoj BiH i tadašnjoj Jugoslaviji. Zato u Srbu obilježavamo Dan ustanka, zapravo jedan partizanski dan. Ne obilježavamo ni onaj dan kad su srpski kolaboracionisti počinili svoja nedjela, ni dan kad su prije 20 godina neki odlučili iskoristiti jednu proslavu za neke druge ciljeve. Obilježavamo dan antifašističkog bratstva hrvatskog i srpskog naroda u borbi protiv zajedničkog neprijatelja', odlučan je Milorad Pupovac.

Smeta ga, kako kaže, isticanje netolerancije, protuustavnih vrijednosti i govora mržnje što se moglo čuti na paralelnim manifestacijama i što je obilježilo prošlogodišnji 27. srpnja, ali i što je prethodilo ovogodišnjem obilježavanju dana ustanka. Smatra i da oni koji nastoje minorizirati značenje antifašizma i žrtava fašizma zapravo žele 'abolirati ustaški režim i Antu Pavelića, ali i veličati jednu državu koja je stvorena na genocidu, progonima i istrebljenju'.

'Najviše me brine tolerancija odgovornih prema takvom ponašanju. Od institucija hrvatske države očekujem da po službenoj dužnosti reagiraju i sankcioniraju sve one koji skrnave sjećanje na žrtve fašizma, skrnave ili ruše spomenike, odnosno vrijeđaju one koji su se okupili odati počast žrtvama fašizma', zaključuje Pupovac.