SINDIKAT KBC ZAGREB NEZADOVOLJAN

'Sramota je da spremačice rade za plaću manju od minimalca. Privatnici će preuzeti sve, a bolnice su prljavije nego ikad'

14.09.2019 u 18:01

Bionic
Reading

Sindikat KBC-a Zagreba ocijenio je u subotu kako je nezdravstvenim radnicima u sustavu, a koji ne sudjeluju u postupcima dijagnostike i liječenja, nanesena velika nepravda Granskim kolektivnim ugovorom koji su u petak parafirali Vlada i reprezentativni sindikati u djelatnosti zdravstva.

"To je tužan dan za sve nezdravstvene radnike u sustavu zdravstva i njihovo ogorčenje s potpunim pravom je veliko. Reprezentativne sindikate ne opravdava njihova konstatacija da nisu mogli bolje i više, jer mogli su da su bili zainteresirani pregovarati i za ovu kategoriju radnika i iskoristiti 'senzibilitet' javnosti i radnika u prosvjedima pred bolnicama a kojima su podršku dali i sami nezdravstveni radnici", navodi u priopćenju predsjednica Sindikata KBC-a Zagreb Tanja Leontić.

"Sramotna je činjenica da u zdravstvu kao jednoj od javnih službi rade radnici kojima je osnovna bruto plaća 3.356 kuna što je daleko ispod zakonom propisanog bruto minimuma 3.750 kuna", tvrdi Lentić uz ocjenu da očito o pravima nezdravstvenih radnika nema tko pregovarati.

  • +6
Prosvjed '5 do 12' Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Uglavnom se radi o radnicima s osnovnom školom - spremačicama, pomoćnim radnicima u bolničkim kuhinjama, sterilizaciji, prosekturi, tehničkoj službi, za koja zbog niskih primanja postoji slabi interes, a bolnice osobito vape za spremačicama.

"Privatni servisi čišćenja povisuju plaću svojim radnicama i time kradu i ono malo spremačica koje bi mogli zaposliti u našim bolnicama. Preuzimaju monopol na tržištu, diktiraju svoje uvjete i cijene usluga, kvaliteta čišćenja je ispod svake razine, bolnice nikad nisu bile prljavije, a nitko od odgovornih nije odgovarao zbog svojih loših i uglavnom političkih odluka iz prošlosti tipa '„odluka zbog ušteda u zdravstvu'", navodi se u priopćenju.

Slična situacija je i s radnicima sa srednjom stručnom spremom, poput vatrogasaca i portira, s osnovnom bruto plaćom od 4.333 kn, od kojih se očekuje da budu dio zaštitarskog tima koji će štititi ne samo imovinu poslodavca, već i sve zaposlenike, a ponajviše liječnike i medicinske sestre od verbalnih i fizičkih napada.

Također, kvalificirani kuhar više će zaraditi u privatnom sektoru budući da bruto plaća KV kuhara u bolničkoj kuhinji iznosu 4.333 kune.