geopolitika u doba pandemije

Sputnjik V podijelio istočnu Europu: Jedni ga smatraju ruskom propagandom i oruđem hibridnog rata, a drugi darom s neba

14.03.2021 u 08:06

Bionic
Reading

Rusko cjepivo Sputnjik V izazvalo je podjelu među bivšim zemljama istočne Europe i dok ga neke vide kao dar s neba, druge smatraju da se radi o propagandnom oruđu Kremlja, piše francuska novinska AFP pozivajući se na analitičare

Zemlje regije su posebice teško pogođene pandemijom novog koronavirusa i razapete su između cjepiva koje im spremno nudi njihov stari saveznik i otpora Europske unije prema ruskom utjecaju. Analitičari tvrde da ta nesloga samo koristi Rusiji i njezinim naporima da izazove razdor u regiji nakon raspada Sovjetskog Saveza prije tri desetljeća.

"Potpuno je jasno da je Sputnjik V postao vrst meke sile za Rusiju", rekao je Michal Baranowski iz američkog političkog 'think tanka' German Marshall Fund.

"Politički cilj ruske strategije je podijeliti Zapad", dodaje Baranowski koji vodi ured u Varšavi. Slovačka se samo nekoliko dana nakon što je primila prvu pošiljku Sputnjika V 1. ožujka našla u političkoj krizi. Premijer Igor Matovič je pozdravio dolazak ruskog cjepiva riječima da "covid-19 ne zna ništa o geopolitici", dok je ministar vanjskih poslova Ivan Korcok cjepivo nazvao "oruđem hibridnog rata".

Prema studiji koju je objavio stručni časopis The Lancet Sputnjik V ima učinkovitost od 91,6 posto i već se primjenjuje u nekoliko zemalja diljem svijeta. Europska agencija za lijekove tek ga treba odobriti (EMA), no neke bivše komunističke zemlje, sadašnje članice Unije, namjeravaju ga početi koristiti bez zelenog svjetla EMA-e.

  • +4
Ilustrativna galerija/Sputnjik V Izvor: EPA-EFE / Autor: DAVE MUSTAINE

Nakon što je EU zakazao u nabavci i brzoj distribuciji cjepiva Pfizer/BioNTecha, AstraZenece i Moderne, članice Unije, poput Slovačke, okrenule su se Istoku. Stručnjaci su potpuno složni da je cijepljenje jedini način prevladavanja krize koronavirusa koja je srednju i istočnu Europu osobito teško pogodila. Slovačka i Češka već tjednima imaju najveću stopu umrlih u svijetu po glavi stanovnika. Češki predsjednik Miloš Zeman je prošli mjesec zatražio od ruskog predsjednika Vladimira Putina da mu isporuči Sputnjik V.

"Tako ću pomoći svojoj zemlji", rekao je Zeman. Kada je češki ministar zdravstva odbio prihvatiti cjepivo koje nema odobrenje EMA-e, Zeman je zatražio njegov otkaz, no zahtjev mu nije ispunjen.

"Moguća upotreba Sputnjika V u Češkoj je postala isključivo političko oružje", mišljenja je politički analitičar Jiri Pehe, nazvavši rusko cjepivo "oruđem političke borbe i propagande". Navodi da Rusija ima problem proizvodnje dovoljne količine cjepiva i za svoje potrebe, a također se postavlja pitanje u kojim je uvjetima cjepivo proizvedeno.

"Da Putin uistinu vjeruje tom cjepivu bio bi prvi koji bi uz veliku pompu primio prvu dozu, no uvelike ga izbjegava", kazao je Pehe. Predsjednik Vijeća EU-a Charles Michel poručuje da se cjepiva ne bi smjela koristiti u propagandne svrhe.

"Ne smijemo se dati zavarati Kinom i Rusijom, režimima s vrijednostima koje su nam manje poželjne, dok organiziraju uvelike reklamirane operacije dostave cjepiva drugim zemljama", rekao je MIchel. Pavel Havlicek, analitičar u Udruženju za međunarodne poslove, tvrdi da Kremlj u međuvremenu "trlja ruke".

"Ruska diplomacija cjepiva očito ima za cilj potkopati međusobno povjerenje i koheziju u Europi", rekao je Havlicek. Prva i za sada jedina članica EU-a koja koristi Sputnjik V je Mađarska, a njime se cijepio i šef diplomacije Peter Szijjarto. Premijer se cijepio cjepivom kineskog proizvođača Sinopharm. Od ostalih postkomunističkih zemalja, Sputnjik V i cjepivo Sinopharma se koristi u Srbiji, a Albanija upravo treba početi pregovore o nabavci tih cjepiva.

Bugarska, Hrvatska, Latvija i Rumunjska za Sputnjik V čekaju zeleno svijetlo EMA-e, dok je Litva potpuno odustala od ruskog cjepiva. Poljska također nije zainteresirana za Sputnjik V.

"U Poljskoj, sve što ima na sebi rusku zastavu nije dobrodošlo", rekao je Baranowski.