ČIŠĆENJE PODZEMLJA

Spustili se u 'Bebinu kakicu' i s dubine od 35 metara izvadili tri kubika otpada

07.05.2018 u 09:57

Bionic
Reading

U okviru nacionalne inicijative 'Čisto podzemlje', speleolozi su u nedjelju kasno navečer završili akciju čišćenja krške jame u selu Špehari, općina Bosiljevo, iz koje su, radeći na dubini od 35 metara, izvukli oko tri kubika otpada, priopćili su organizatori akcije, koji upozoravaju da je otpad bačen u krške jame velika opasnost za podzemne vodonosnike, a oni su, ističu, glavni izvor pitke vode za veći dio Hrvatske.

Akciju je organizirao Zagrebački speleološki savez u sklopu nacionalne inicijative 'Čisto podzemlje' uz pomoć karlovačke Javne ustanove Natura viva te istarskih speleologa.

Iz dubine krške jame 'Bebina kakica' pomoću užeta i dizalice, speleolozi su satima izvlačili otpad na dubini od 35 metara. Ukupno su na svjetlo dana izvukli oko tri kubika raznog komunalnog otpada: dječjih pelena, bicikala, motora, madraca, plastike, odjeće te drugog sitnog kućanskog otpada.

Otpad su lokalni vatrogasci i šumari traktorom odvezli iz šume do kontejnera koji je lokalno komunalno poduzeće postavilo za akciju. U selu Špehari ne postoji organiziran odvoz smeća pa stanovnici otpad bacaju u jame kojih je napretek.

U posljednjih nekoliko godina speleolozi su očistili tri zagađene jame samo na ovom području.

Izvor: Ostale fotografije / Autor: Čisto podzemlje

Nakon čišćenja, u jednoj od jama otkriveni su novi podzemni kanali prepuni prekrasnih ukrasa i značajnih zaliha podzemne vode. Otpad bačen u krške jame velika je opasnost za zagađenje podzemnih vodonosnika koji su glavni izvor pitke vode za veći dio Hrvatske.

Spelološka inicijativa Čisto podzemlje nastoji popularizirati problem otpada u špiljama i jamama - dosad ih je na području Hrvatske registrirano oko 700, stoji u priopćenju.