SAMIT U WASHINGTONU

Spriječiti mogućnost nuklearnog terorizma

12.04.2010 u 10:23

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama u nedjelju je izrazio optimizam da će 47 zemalja sudionica samita o nuklearnoj sigurnosti u Washingtonu "ostvariti golem napredak" u osiguravanju nuklearnog materijala te se dogovoriti o konkretnim koracima koje će poduzeti.

Većina predsjednika država ili vlada u nedjelju je stigla u glavni grad SAD-a, gdje su u ponedjeljak i utorak u Konvencijskom centru Walter E. Washington, održava prvi globalni skup posvećen osiguranju osjetljivog nuklearnog materijala. S nekima od sudionika samita Obama je u nedjelju održao bilateralne susrete.

"Vrlo dobro osjećam predanost svjetskih čelnika i njihov osjećaj hitnosti" osiguranja nuklearnog materijala, rekao je Obama.

"Mislimo da možemo postići golem napredak", kazao je Obama novinarima uoči bilateralnog sastanka s predsjednikom Južnoafričke Republike Jacobom Zumom.

Jedan od glavnih ciljeva Washingtonskog samita je spriječiti mogućnost da se terorističke organizacije domognu nuklearnog oružja, što je Obama nazvao "najvećom pojedinačnom prijetnjom sigurnosti SAD-a, kratkoročno, srednjoročno i dugoročno".

Upozorio je da se terorističke organizacije već dugo nastoje domoći nuklearnog oružja, te da ga al Kaida ne bi oklijevela upotrijebiti.

Obama se u nedjelju sastao s indijskim premijerom Mamohanom Singhom u Blair Houseu, kraj Bijele kuće, s kojim je razgovarao o stanju u Afganistanu i nuklearnoj sigurnosti.

Nakon toga sastao se s pakistanskim premijerom Jusufom Gilanijem, koji je uoči odlaska u SAD izjavio da je pakistansko nuklearno oružje u "sigurnim rukama".

Predsjednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev jedan je sat razgovarao s Obamom, a on ga je, kako prenose američke TV mreže pohvalio kao "uzornog čelnika". Kazahstan se odrekao nuklearnog oružja, za što je dobio sigurnosna jamstva svih zemalja regije. SAD trenutačno surađuje s Kazahstanom na demontaži nuklearnog reaktora.

Tijekom sastanka s južnoafričkim predsjednikom Zumom, Obama je pohvalio JAR jer je ukinuo nuklearni program i postao "moralnim predvodnikom" u neširenju nuklearnog oružja.

Obama je kazao da će samit biti usredotočen na "usmjeravanje međunarodne zajednice na put na kojemu će se u zadanom roku i uz konkretan plan rada nuklearni materijal staviti pod ključ".

Bijela kuća očekuje da će u zajedničkoj izjavi okupljene zemlje pokazati spremnost na to da se diljem svijeta zaštiti osjetljivi nuklearni materijal (visokoobogaćeni uran i plutonij) u roku od iduće četiri godine te iznijeti plan po kojemu će međunarodna zajednica ostvariti taj cilj. Time bi se povećala razina svijesti o globalnoj opasnosti od nuklearnog terorizma.