ŠEF NSA:

'Spriječili smo ponavljanje 11. rujna'

30.10.2013 u 09:22

Bionic
Reading

Čelnik američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) Keith Alexander odbacio je u utorak optužbe da je njegova agencija prisluškivala milijune telefonskih razgovora europskih građana, a izvješća temeljena na otkrićima odbjeglog bivšeg konzultanta Edwarda Snowdena nazvao je 'potpuno lažnima', piše dnevni list The Washington Post

Europske obavještajne agencije presretale su telefonske snimke u ratnim zonama i drugim područjima izvan svojih granica i podijelile te podatke s NSA, rekao je svjedočeći pred kongresnim Odborom koji razmatra mogućnost promjene 35 godina starog zakona o prisluškivanju.

'To nisu informacije koje smo prikupljali o europskim građanima', rekao je Alexander pred Stalnim odborom za obavještajne poslove i dodao: 'To su podaci koje smo mi i naši saveznici u NATO-u prikupljali u obrani naših zemalja i kao podršku vojnim operacijama'.

Na temelju dokumenata koje je medijima dostavio bivši konzultant NSA-e Edward Snowden, francuski dnevnik Le Monde i španjolski El Mundo zadnjih su dana pisali da je američka agencija zadužena za nadzor komunikacija u jednome mjesecu prisluškivala više od 70 milijuna telefonskih komunikacija u Francuskoj te 60 milijuna u Španjolskoj.

Svjedočenje u utorak provedeno je djelomice i zbog optužbi da je NSA špijunirala europske saveznike, piše The Washington Post.

U svojem su svjedočenju Alexander i James Clapper, direktor nacionalne obavještajneslužbe, uglavnom branili program NSA prisluškivanja komunikacija,telefona i elektroničke pošte koji se, kako su kazali, provodi premapostojećem zakonu.

Taj program pomogao je spriječiti ponavljanje terorističkih napada kakvi su se dogodili 11. rujna 2011., kazali su.

Obavještajci su svjedočili u sklopu razmatranja mogućeg promjena Zakona o prikupljanju obavještajnih podatka iz 1978. koje je organizirano nakon gotovo pet mjeseci rasprava o mogućoj reformi.

Američki predsjednik Barack Obama zauzeo se za reforme kako bi se Amerikancima i stranim partnerima vratilo povjerenje.