MARINAC I HORVAT U 'OTVORENOM'

'Spriječili smo neprijateljsko preuzimanje Podravke'

22.09.2009 u 07:32

Bionic
Reading

Donedavni predsjednik Nadzornog odbora Podravke Darko Marinac i predsjednik Uprave Fima grupe Milan Horvat sinoć su u emisiji Otvoreno HTV-a, prvi put otkako se u medijima pojavio slučaj Podravka, iznijeli detalje o novčanim transkacijama, istaknuvši da je sve obavljeno uz provjere nadležnih institucija u Hrvatskoj, uključujući HNB i HANF-u, te sukladno regulama Europske unije

Oni su pojasnili da je SMS-u data pozajmica kako bi Podravka proširila paletu proizvoda dok je cilj transakcije od sto deset milijuna kuna Fimi preko SMS-a bio spriječiti neprijateljsko preuzimanje Podravke. Naglasili su da se s ciljem da Podravka ostane u hrvatskom vlasništvu slagala i politika. Večernjakov izvor iz Podravke je kazao kako su se u koprivničkoj prehrambenoj industriji željeli zaštititi od neprijateljskog preuzimanja dvojca Todorić-Mišković, a koji je tada kovao zajedničke planove. Podravka zbog nezavidnih poslovnih rezultata nije smjela sama kupovati dionice za svoj trezor.

Odgovarajući na pitanje o izravnoj pozajmici 65 milijuna kuna SMS-u, Marinac je rekao da su željeli financirati vlastiti prosperitet, više dobrih mediteranskih proizvoda.

"Ja sam sasvim siguran da mi imamo odličan ugovor prema SMS-u da se možemo naplatiti u svim oblicima koje smo kao obavezne naveli u ugovoru, a najveći dio toga u brandu, odnosno u intelektualnom vlasništvu SMS-a. Podravka je već više puta pokazala da ona, kad preuzme dobar brand zna od njega napraviti znatno veći profit i promet od manjih tvrtki", rekao je Marinac.

Dodao je da je o tom ugovoru svatko tko je htio mogao znati, s obzirom da se ni jedan ugovor niti transakcija ne mogu provesti bez da u njoj sudjeljuje više ljudi i službi i da je to sve navedeno u dokumentima i finacijskim izvješćima.

Na pitanje gdje se nalazi 110 milijuna kuna koji su se pojavili na računu SMS-a a išli su Fimi, koja je vlasnik 10 posto Podravke, predsjednik Uprave Fime Milan Horvat rekao je da je taj novac u Podravci.

Ispričao da su se 2006. pojavile namjere neprijateljskog preuzimanja Podravke i da ga je Marinac zamolio da pokušaju pronaći način kojim bi se Podravka zaštitila od takvog preuzimanja.

Fima je registrirana za takve poslove i to je naš svakodnevan posao, kazao je Horvat. Tako su, dodao je, složili program ESOP-a, radničkog i menadžerskog preuzimanja paketa od 25 posto dionica Podravke kako bi kontrolirali svoju sudbinu.

Krajem siječnja 2007. Fima je taj plan prezentirala Upravi i dobila potporu za projekt.

U tom trenutku na tržištu je bilo dostupno 10,6 posto dionica i taj paket Fima je kupila sindiciranim kreditom domaćih banaka, ali to je bilo kratkoročno premoštavanje pa je za realizaciju čitavog plana tražila međunarodni kredit, rekao je Horvat.

Digli smo kredit u Merril Lynchu uz zalog za dionice, uz uvjet da osnujemo kompaniju koja je registrirana u EU, a od predloženih smo izabrali Maltu. Kredit smo dobili na način da smo dionice prenijeli na naše poduzeće Fima Ami na Malti, a zalogom tih dionica Fima Ami je dobila oko 200 milijuna kuna kojima je vratila dugove hrvatskim bankama, ispričao je. No nakon toga počele su padati dionice, pa da banka ne bi uzela založene dionice, Fima je tražila pomoć od Podravke da zajedno premoste taj problem.

Zaključeno je kako nije pametno da Podravka daje pozajmicu Fimi jer je ona njezin 10-postotni vlasnik pa je transakcija većim dijelom išla preko SMS-a, rekao je Horvat.

Fima na Malti pronašla je bolji kredit, vratila novac SMS-u, a on Podravci pa je na taj način konstrukcija zatvorena.

Horvat je odbacio tvrdnje da je u Fimu ušla policija.