'ujedinjeni patrioti'

Planirali oteti njemačkog ministra zdravlja i ostaviti zemlju bez struje

14.04.2022 u 14:01

Bionic
Reading

Njemačka policija privela je četvoricu njemačkih državljana pod sumnjom da su planirali oteti njemačkog ministra zdravlja Karla Lauterbacha i uništiti elektroenergetsku infrastrukturu kako bi zemlja ostala bez struje

"Vjeruje se da su se dvojica glavnih sumnjivaca dogovorila s drugima da napadnu saveznog ministra zdravlja", rekao je u četvrtak glasnogovornik tužiteljstva Koblenza, potvrdivši izvješće njemačke televizije ARD.

Sumnjivci privedeni ovaj tjedan bili su povezani sa skupinama koje su prosvjedovale protiv pandemijskih restrikcija i s krajnje desnim pokretom "Reichsbuerger", koji niječe postojanje moderne njemačke države, priopćilo je tužiteljstvo.

Planirana otmica Lauterbacha zadnji je u nizu incidenata koji ilustriraju ljutnju dijela Nijemaca zbog restrikcija nametnutih necijepljenima protiv koronavirusa i prijedloga da cijepljenje bude obvezno za sve.

Njemačka policija u prosincu je spriječila plan antivakserskih aktivista da ubiju premijera Saske.

Sumnjivci u ovom slučaju komunicirali su u chat grupi Vereinte Patriote (Ujedinjeni patrioti) i "namjeravali su izazvati uvjete kao u građanskom ratu te u konačnici srušiti demokratski sustav u Njemačkoj", po tužiteljstvu.

Vlasti su u srijedu pretražile 20 nekretnina u nekoliko njemačkih država i zaplijenile oružje, gotovinu u eurima i stranoj valuti te zlatne šipke i srebrne kovanice. Pronađene su i krivotvorene potvrde o cijepljenju i covid testovi.

Tužitelji su zatražili od suca da izda uhidbene naloge za četvoricom pritvorenih sumnjivaca, dok je peti još na slobodi.