ŽELJELI SU SLAVU

Spriječen atentat na carigradskog patrijarha Bartolomeja I

09.03.2011 u 11:50

Bionic
Reading

Turska policija spriječila je atentat na 'visokog kršćanskog svećenika', najvjerojatnije ekumenskog (pravoslavnog) carigradskog patrijarha Bartolomeja I

Kako javljaju turski mediji, a prenosi IKA, uhićena su dvojica osumnjičenih naoružanih mladića u dobi od 17 i 18 godina. Obojica su nakon uhićenja priznala svoje namjere, objasnivši da im je cilj bio da 'postanu poznati'. U medijima se povlače usporedbe s drugim ubojstvima kršćana u Turskoj, koja su također počinili mladi ljudi.

Policiju je o pokušaju atentata e-mailom obavijestio anonimni poznanik dvojice uhićenih mladića, navodeći da im je cilj ubojstvo 'značajnog' duhovnika u općini Fatih. U Fatihu se, inače, nalazi sjedište armenskog nadbiskupa, kao i Ekumenski patrijarhat, te predstavlja duhovno središte pravoslavnog kršćanstva.

Pišući o uhićenju, više novina podsjeća na ubojstva katoličkog svećenika Andrea Santora, armenskog kršćanskog novinara Hranta Dinka i trojice protestanata u regiji Malatja, na istoku zemlje, uključujući jednog njemačkog misionara: sve njih ubili su mladići u dobi od 16 do 20 godina.