ČILEANSKI RUDNIK SAN JOSE

Spremne kapsule za izvlačenje rudara

26.09.2010 u 11:41

Bionic
Reading

Prva metalna kapsula, kojom bi se na površinu trebala izvući tridesettrojica rudara blokirana 700 metara pod zemljom u čileanskom rudniku već 50 dana, dopremljena je u rudnik San Jose, prenijele su u nedjelju agencije

Prva od tri kapsule konstruirane u čileanskim pomorskim bazama, nazvana "Phoenix 1", dopremljena je kamionom uz pratnju policijskih automobila.

Kapsula podsjeća na cilindrični kavez, "visine je četiri metra, promjera 53 cm, a teži 460 kilograma", kazao je novinarima Sergio Navarro član tima koji ju je izradio. U središnjem je dijelu dva metra dugačak kavez u kojemu će biti smješten po jedan rudar.

Uz pomoć složenog sustava dizalica i kolotura, iz rudnika će se na površinu, jedan po jedan, kroz bušotinu izvlačiti rudari.

Bit će zaštićeni kacigama, rukavicama, a na raspolaganju će im biti rezerve vode, hrane, kisika te sustav za stalnu komunikaciju sa spasiocima. Liječnici na tlu neprestano će, putem posebnih aparata, pratiti njihov srčani ritam i disanje.

"Prije izvlačenja rudara na površinu, 700 m pod zemlju će se spustiti jedan spasilac i jedan liječnik, koji će ih pripremiti za izlazak iz rudarskog okna. Svaki izlazak trajat će oko sat vremena", rekao je novinarima ministar zdravstva Jaime Manalich.

U idućih nekoliko dana u San Jose bit će dopremljene još dvije kapsule. Ministar rudarstva Laurence Gilborne izvijestio je kako je najprije potrebno izbušiti rupe i montirati cjelokupni sustav za izvlačenje, pa se prva izvlačenja rudara očekuju "početkom studenoga".