LUDI GRAD

Sprema li se u Splitu novi politički eksperiment?

30.10.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Kako se splitski gradonačelnik Željko Kerum već mjesecima nije pojavio u javnosti, a nije navraćao ni na svoje radno mjesto u Banovini, Splićani su se nekako pomirili s činjenicom da im je grad praktički obezglavljen. Keruma nekako nastoje pokrivati njegovi zamjenici Jure Šundov i Anđelka Visković, no u praksi je vidljivo da i on sam jedva čeka kraj četverogodišnjeg mučenja

Ambicije o 'gradu bez nezaposlenih i bez podstanara' odavno su se istopile pa će dalmatinska metropola četverogodišnji ciklus zaključiti u još većoj bijedi i neimaštini nego famozne 2009., kada je u svojevrsnom sociološkom eksperimentu izabrala 'doktora za novac' koji je, kako 'zna za sebe', tako trebao 'znati i za druge'

Ako se na stranu stavi drastično urušavanje imidža grada, Kerum će iza sebe ostaviti tek tri konkretna i opipljiva traga. Prvo, preuređenu Zapadnu obalu - projekt ispred vlastitog hotela Marjan, proširenje šetnice koje će (valjda) biti gotovo nakon skoro dvije godine radova i na koje će se ulupati stotinjak milijuna kuna.

Drugo, šest novih vrtića uređenih na brzinu, uz golemi skandal oko namještanja poslova. I, na koncu, jednu jedinu zgradu sa stotinjak 'jeftinih stanova', koja se u ovom trenutku gradi, i koja predstavlja točno jedan promil od obećanih deset tisuća stanova za podstanare. Naravno, tu je i prilično opustošena gradska blagajna, a čini se da će prave razmjere katastrofe moći utvrditi tek nova gradska vlast.

Hoće li se ponovo kandidirati? - Željko Kerum

U Splitu, gradu koji već cijelo desetljeće eksperimentira (i očito griješi) s izborom gradske vlasti, do proljeća se koješta može dogoditi, no već u predizbornoj kampanji nazire se novi radikalni zaokret: nakon neuspjeha sa strankama (najprije SDP i HSLS, pa HDZ), zatim sitnim lokalnim poduzetnicima (Listom Veloga Mista) i krupnom ribom (Kerumom), izgledan je novi jedinstveni pokus u Hrvatskoj.

Ankete, naime, među kandidatima za gradonačelnika najveće šanse daju Ivanu Grubišiću, 75-godišnjem bivšem svećeniku i današnjem neovisnom saborskom zastupniku, a očito je i dalje potpuno nepovjerenje u sve političke stranke. Službenih kandidata je zasad vrlo malo, no spekulacija je pregršt...

Kerum, obitelj i prijatelji

Sadašnji gradonačelnik još prije dvije godine javno je izjavio da se ne namjerava ponovno kandidirati, no ne treba isključiti mogući ludi preokret u njegovoj glavi i odluku na pravu pravcatu samoubilačku misiju.

Ipak, puno izglednije je isturivanje jednog od njegovih zamjenika Jure Šundova ili Anđelke Visković, a o tome će - kako su se izrazili - 'odlučiti tijela Hrvatske građanske stranke'. Budući da se, međutim, HGS u praksi sastoji od samo jednog bitnog čovjeka, bit će onako kako gazda procijeni.

Iako, kako sada stvari stoje, idući izbori mogli bi označiti i formalni nestanak HGS-a: za Šundova je već plasirana informacija da se približava HDZ-u, sam gradonačelnik optužio je svoju zamjenicu Anđelku Visković da se 'približava SDP-u', pa je vrlo moguće da - navodno opsjednut mogućnošću kaznenog progona i vlastitog hapšenja - Kerum potpuno odustane od politike.

HDZ i njegovi otpadnici

Stranka koja nikada nije pobijedila na izborima u Splitu i koja je obnašala vlast u dva navrata (u devedesetima zahvaljujući prebjezima iz oporbe, u dvijetisućitima trgovinom s poduzetnicima iz Liste Veloga Mista) još se nije potpuno oporavila od ere Ive Sanadera i Jadranke Kosor.

Najveća kritičara Kerumova rada - Sanja Bilač

Prvi ih je doslovce držao na uzici i nagrađivao ovisno o broju rukoljuba, druga ih je nakon toga bezdušno posmicala i gotovo dovela na rub gašenja. Splitski HDZ nakon koalicije s Kerumom danas se očajnički trudi dokazati da ima barem mrvicu samopoštovanja.

Kako to obično biva, u javnosti najbolje kotira osoba koju u stranci preziru - Sanja Bilač, najdosljednija Kerumova kritičarka. Ankete joj zasad daju petnaestak posto glasova, znatno više od samog HDZ-a, no čini se da to nije previše uvjerljiv argument jer u stranci naprosto nema šanse izboriti se za kandidaturu.

Bilač u splitskom HDZ-u kotira otprilike kao Mirela Holy u SDP-u i nije isključeno da se na izborima pojavi u nekoj drugoj kombinaciji, možda čak i kod Ivana Grubišića.

Ime svoga kandidata HDZ će objaviti u studenome, a dosad su tek puštali probne balone: spekuliralo se s bivšim ministrom Draganom Primorcem, koji je ponudu navodno odbio te patologom Šimunom Anđelinovićem - čija je stručnost, reći će zlobnici, primjerena stanju u kojemu se grad nalazi.

SDP svih vrsta

Partija je zasad jedina službeno objavila ime svoga kandidata - radi se o Ivi Baldasaru, gradskom vijećniku koji je u odnosu na Keruma i satelite postao oličenje pristojnosti, civiliziranosti i zdravog razuma.

Ipak, Baldasar na svojim leđima nosi hipoteku bezbroj propusta splitskog SDP-a: od prikrivenog podržavanja Keruma umjesto Ranka Ostojića na prošlim izborima, preko 'držanja ljestvi' gradonačelniku u Gradskom vijeću, do notorne činjenice da u splitskom ogranku stoluje struja koja nije nimalo po volji Zorana Milanovića.

Šef će im pokušati pomoći ako može neutralizirati don Grubišića, a ako se to ne dogodi - pa neka splitski kolege sami kusaju kašu koju su pripremili.

Nije se pojavio kad se odlučivalo o Hajduku - Ivo Baldasar

Baldasarove akcije poprilično su pale nakon što se nije pojavio na sjednici na kojoj se odlučivalo o Hajduku.

Četiri dana prije toga javno se izjasnio za davanje jamstava koja bi spasila klub, tri dana prije ostao je kukavički suzdržan - kako ne bi ispalo da je 'protiv Hajduka', ali i kako se ne bi direktno suprotstavio stranačkim kolegama - a na dan burne sjednice sakrio se na Bačvicama i dao izjavu kako 'ima plan za Hajduk'.

Nevolja je jedino to što ga do današnjeg dana nije objavio iako je upravo klub s Poljuda prvorazredna politička tema na kojoj se prelamaju odnosi u Splitu.

Don Ivan i priljepci

Suicidalni porivi političkih stranaka očito idu na ruku popularnom bivšem svećeniku: on ne treba ništa raditi, već samo mirno sjediti, ponavljati frazu o 'građanskoj i etičkoj Hrvatskoj' i gledati kako mu potpora raste.

Grubišić
evidentno nema pojma o osnovnim komunalnim problemima grada, a po konstantnoj šutnji u Saboru čini se da nema ni prevelikih afiniteta prema konkretnom radu - on jednostavno uživa u statusu novog splitskog mesije i već najavljuje da će, po Kerumovom receptu, glavninu posla prepustiti zamjenicima.

Uživa u statusu mesije - Don Ivan Grubišić
Grubišić je već neuspješno pokušao vrbovati neke od viđenijih splitskih intelektualaca kako bi se kandidirali umjesto njega, ovih dana traje i intenzivna potraga za provjerenim i čestitim ljudima koji ga ne bi izdali ako uđu u Gradsko vijeće.

Problem je, dakle, u osobama kojima će se okružiti, ali i samom Grubišiću: gađenje politikom možda funkcionira prije izbora pa čak i ako imate jednog ili dva zastupnika u Saboru, ali na lokalnom nivou osuđeno je na propast.

Pogotovo ako ste još i na vlasti, u tom slučaju Split bi nove četiri godine gotovo sigurno bio poligon za eksperimente.

Aktivisti

Inače vrlo jaka scena sastavljena od udruga civilnog društva, građana angažiranih po vlastitim četvrtima, ekoloških entuzijasta i profesionalnih prosvjednika zasad se nije uspjela pregrupirati, makar postoje naznake da se radi na tome.

Svima je zajednička želja kandidirati sveučilišnog profesora Dejana Kružića, koji je početkom dvijetisućitih u samo deset mjeseci kao šef gradskih financija spasio Split od bankrota i potom ga izvukao iz dugova - no tu nisu otkrili veliku mudrost, jer Kružića vabe svi redom.
Traže ga splitski rotarijanci, koji navodno također pripremaju svoju listu, poželjan je i za Grubišića, vole ga u HSLS-u, već su ga javno kandidirale umirovljeničke stranke...

Problem je, međutim, to što čovjek kaže da nema ambicija postati gradonačelnik. Neće pa neće...