IZBACIVANJE IZ STRANKE

Sprema li se Prgometu sudbina Jadranke Kosor?

23.02.2015 u 15:26

Bionic
Reading

Protiv zamjenika predsjednika HDZ-a Drage Prgometa nije pokrenut nikakav postupak niti je službeno stigao ikakav zahtjev da ga se sankcionira zbog javnog prozivanja predsjednika stranke Tomislava Karamarka, potvrdila je tportalu glasnogovornica stranke Dajana Antonija Bebek. No, s obzirom ne tako davnu sličnu situaciju u kojoj se bila našla Jadranka Kosor, špekulira se da je samo pitanje dana kada će Prgomet prestati biti članom HDZ-a

Iako zasad u Prgometovom slučaju službeno nema nikakvih zahtjeva, doznajemo da je u stranku stiglo mnogo telefonskih poziva i mailova članova stranke koji traže da se Prgometa sankcionira, a to je u nedjelju potvrdio i sam Karamarko. Kazao je kako on osobno neće tražiti sankcije, no da drugi dužnosnici stranke sve češće to traže.

Upravo zbog takvog stava krenule su spekulacije da bi se na slučaju Prgomet mogao reprizirati slučaj Kosor. Naime, i u vrijeme izbacivanja Jadranke Kosor sankcije nije osobno tražio predsjednik HDZ-a, već su to napravili pojedini članovi poput Sunčane Glavak i predsjednika šibensko-kninskog HDZ-a Ante Kulušića, te zagrebački Gradski odbor HDZ-a.

Sve je to nešto poznato zazvučalo i Jadranki Kosor.

'Formualcija koju je Karamarko izgovorio da on ne bi osobno prijavio, ali da su sve glasniji zahtjevi da se Prgometa sankcionira, ista je sintagma koja se čula u mom slučaju. Pitanje je vremena kada će ljudi u stranci dobiti nalog pisati pisma, kao što su se u mom slučaju organizacije i članovi žalili da je ono što sam radila neodrživo, a ja sam samo govorila da se nismo odrekli Tuđmana', kaže za tportal Jadranka Kosor.

Činjenica da su neki drugi imenovani ili neimenovani dužnosnici stranke izlazili u javnost i Prgometa povezivali s Josipovićem, smatra Kosor, jasno govori kakava je situacija i kuda sve to ide.

'Moja procjena je da će oni u HDZ-u čekati da se dogodi pravi trenutak kako bi se izbacivanjem najmanje štetilo stranci i da će do tada Prgomet biti dodatno marginaliziran. S druge strane, gromoglasna šutnja ostalih je jednaka kao i u mojem slučaju', kaže nam Kosor.

Ukoliko Visoki sud časti i zaprimi službeni zahtjev za sankcioniranjem, prvo će ga, sukladno Statutu HDZ-a, proslijediti Predsjedništvu na odobravanje pokretanja stegovnog postupka. Naime, u slučaju da je osoba za koju se traže sankcije član središnjih tijela stranke, što Prgomet kao zamjenik predsjednika stranke je, odobrenje za pokretanje postupka mora dati Predsjedništvo HDZ-a. Tek kada ono da odobrenje, Visoki sud časti može održati saslušanje te donijeti odluku. Na tu odluku, ukoliko ona bude sankcioniranje, Prgomet se može žaliti i to Predsjedništvu stranke koje onda donosi konačnu odluku. Tako je primjerice bilo sa Jadrankom Kosor.

S obzirom da se u HDZ-u i u vrhu stranke Prgometa doživljava kao svojevrsni 'remetilački' faktor vrlo je jasno da prilikom eventualnog glasovanja o izbacivanju iz stranke ne bi imao veliku potporu u Predsjedništvu stranke.

Za sada, doduše, nema naznaka da bi se išta pokretalo jer se u HDZ-u pripremaju za obilježavanje sutrašnje 25. godišnjice 1. Općeg Sabora HDZ-a i prije toga ne žele potrese i skandale u stranci. No, nakon toga sve opcije su otvorene.

Podsjetimo, zamjenik predsjednika HDZ-a Drago Prgometa, nakon bloga u kojem traži prekid braniteljskog prosvjeda, ponovno je uzbudio duhove u stranci. Ovaj put javno je u intervjuima u Jutarnjem listu i na Hrvatskom radiju prozvao predsjednika stranke Tomislava Karamarka, kazavši da će 'radikalnom retorikom Milanoviću dati još jedan mandat'.