SJEDNICA SLJEDEĆI TJEDAN

Šprem se javio Saboru, Leko optimističan

10.09.2012 u 16:46

Bionic
Reading

Hrvatski sabor će u utorak, 18. rujna, započeti jesensko zasjedanje, na kojem bi zastupnici trebali razmotriti gotovo 70 točaka dnevnog reda, izvijestio je vršitelj dužnosti predsjednika Sabora Josip Leko nakon današnje sjednice saborskog Predsjedništva

Sjednica će trajati četiri tjedna, nakon toga se očekuje stanka za Dan Svih svetih i Dan mrtvih, a onda će se zastupnici ponovo okupiti na novoj sjednici, rekao je Leko koji očekuje da će pažnju javnosti privući zakoni kojima se reguliraju fiskalna davanja, novi zakoni o boravištu i prebivalištu, strategija zdravstva i točke koje se odnose na buduće odnose u trgovačkim društvima.

Leko je rekao i da Saboru još nije predložena ratifikacija Graničnog sporazuma s BiH, ali da to uskoro očekuje, a na pitanje kakav je njegov stav o tom sporazumu, rekao je da ga je proučio tek površno.

'Taj se sporazum veže na Badinterovu komisiju i granice koje su vrijedile u času raspada bivše države', komentirao je Leko, a na pitanje treba li taj sporazum ratificirati baš sada, s obzirom da se čekalo 12 godina, odgovorio je da 'misli stvari treba rješavati'.

'Zanimljivije bi bilo pitanje zašto to do sada nije riješeno. Posebno oni koji prigovaraju da sporazum nije dobar, zašto nisu pokrenuli političke akcije da se taj sporazum promijeni, ako nije bio dobar, i regulirali odnose onako kako su smatrali da je dobro', rekao je.


Na najave iz Vlade o monetizaciji autocesta i privatizaciji nekih tvrtki u državnom vlasništvu, Leko je kazao kako očekuje da će Sabor raspravljati o upravljanju državnom imovinom, te da se 'nada da će Vlada dostaviti u saborsku proceduru sve što treba, u skladu s dinamikom tog procesa, prije nego se mora odlučivati o konkretnoj privatizaciji'.

Novinare je zanimalo i zdravstveno stanje predsjednika Sabora Borisa Šprema, a Leko je kazao kako 'raste optimizam'.

'Ne mogu govoriti kakvo je zdravstveno stanje predsjednika Sabora Borisa Šprema jer nisam liječnik, ali nakon što se on javio u Sabor mogu reći da je optimističnije gledanje na liječenje', dodao je Leko