ZARAZIO SE U WIMBLEDONU

Sportski komentator Dag Modrić prebolio svinjsku gripu

08.07.2009 u 19:21

Bionic
Reading

Jedan od oboljelih od svinjske gripe u Hrvatskoj bio je i HTV-ov sportski komentator za skijanje Dag Modrić

'Da, istina je, prebolio sam tu novu, svinjsku gripu. Trenutno sam u bolnici, i to ne zbog gripe, već zbog upale pluća. Nadam se da ću skoro izaći iz bolnice i, kao što vidite, dobro se osjećam', rekao je Modrić iz bolesničke sobe u telefonskom razgovoru za Jutarnji list.
 

Žena iz Karlovca koja je također oboljela od svinjske gripe u Hrvatsku je sa sinom i suprugom stigla u subotu, preko Singapura iMunchena, iz australskog grada Pertha. Iz Njemačke su u okolicuKarlovca došli automobilom i nakon pet godina posjetili njenu majkuD.K. U skromnom kućerku u zabačenom kordunskom selu.

'Ne znamjesam li virus donijela iz Australije ili sam ga pokupila poaerodromima', rekla je za Jutarnji list N.K. Do čekanja rezultatanalaza dobila je ljekove andol i tamiflu, a terapijama su bilepodvrgnute i osobe iz njezina okruženja, suprug, sin i majka. Uskoro jetemperatura od 39 stupnjeva počela padati, a i opće stanje joj sepoboljšalo. Strah od svinjske gripe također je nestao.


Modrić se virusom gripe tipa AH1N1 zarazio u Londonu, gdje je prisustvovao teniskom turniru Wimbledon 2009, a nakon povratka u Hrvatsku osjetio je simptome koji upućuju na gripu. Nakon uzimanja brisova iz grla i nosa ustanovljeno je da je zaražen blažim oblikom svinjske gripe.

'U Londonu sam boravio od 22. do 26. lipnja, a kada sam se vratio, dobio sam temperaturu. Kako se o toj gripi mnogo priča, a imao sam simptome koji su bili više nego poznati, otišao sam kod liječnika. Naravno, imao sam temperaturu, kašljao sam i šmrcao. Bio sam malaksao i osjećao bol u mišićima, zapravo sve ono što povezujemo s gripom.

U međuvremenu sam dobio i upalu pluća. Uistinu mogu tvrditi da preboljena bolest, odnosno svinjska gripa ni po čemu nije bila različita od obične sezonske gripe od koje smo svi barem jednom u životu bolovali', priča Modrić i dodaje da se nimalo nije uplašio kada je doznao koji je virus kriv za njegovu temperaturu.

Modrić je tijekom bolesti bio u kontaktu sa svojom obitelji, no nitko nije zaražen. I prijatelji koji su bili s njim u Londonu također su zdravi.

'Ne znam nikoga tko je obolio, ali svaki dan su se izmjenjivale mase ljudi. Mislim da su zapravo najopasnija mjesta željeznice, metroi i ostala kojima cirkulira velik broj ljudi, pa sam se vjerojatno tako i razbolio', kaže Modrić. S obzirom na to da može svjedočiti iz vlastitog iskustva, ali možda dijelom i zato što je dobio blaži oblik bolesti, Modrić kaže kako smatra da je sve vezano uz svinjsku gripu prenapuhano.