ANGLIKANCI PODIJELJENI

Sporna kandidatura gay svećenika za biskupa

11.07.2010 u 18:07

Bionic
Reading

Anglikanska se crkva ovih dana opet žestoko svađa i dijeli na struju koja prihvaća i onu koja ne prihvaća napredovanje homoseksualnih deklariranih svećenika i svećenica u red biskupa

Polemika je nastala nakon što je procurila vijest da se Jeffrey John, kapelan u Saint Albansu, nalazi u trojci kandidata za biskupa grada Southwarka, prilično progresivne biskupije na jugu Londona.

Jeffrey John je deklarirani homoseksualac i živi s partnerom u vezi koja je ozakonjena pred državom. Svejedno, iako izjavljuje da živi obavezu celibata, suzdržavanje od seksualnih odnosa, konzervativni dio anglikanaca se žestoko protivi tomu da postane biskup, što mu nije pošlo za rukom ni prije sedam godina kada je također bio kandidat za to mjesto u hijerarhiji crkve.

Tada nadbiskup Canterburyja Rowan Williams (crkveni poglavar jer je glava crkve sama kraljica Elizabeta II.), kritiziran i od strane liberala i od strane konzervativaca, nije želio riskirati mjerom koja se smatrala da će povećati prebijeg anglikanaca u rimokatoličke redove.

Williams sada ipak razmatra mogućnost da homoseksualac bude biskup, kao što je svojedobno bilo odlučujuće njegovo podupiranje da žena svećenica postane biskup, iako još uvijek žene i muškarci nisu izjednačeni u svim pravima koje imaju kao članovi biskupskog reda, gdje su žene ipak podređene muškarcima u nekim odlukama, naročito onima pastoralnog karaktera.