VUČIĆ NI MILIMETRA NE UZMIČE

'Sporazum s Kosovom ostaje i pod cijenu pada vlade!'

25.04.2013 u 21:08

Bionic
Reading

Srbijanski vicepremijer Aleksandar Vučić ocijenio je u četvrtak u Beogradu da buruxelleski sporazum s Kosovom neće biti poništen ni po cijenu pada vlade jer odluka iz Bruxellesa osigurava Srbiji budućnost, a na zahtjev kosovskih Srba koji ne prihvaćaju sporazum istaknuo da je vlada spremna i na referendum, a on osobno i na ostavku ukoliko sporazum ne bi dobio potporu na referendumu

Vučić je, nakon što su predstavnici kosovskih Srba njemu i predsjedniku vlde Ivici Dačiću u četvorosatnom razgovoru sporazum ocijenili neprihvatljivim, na tiskovnoj konferenciji poručio da je državni vrh donio 'tešku, ali jedinu moguću odluku'.

Ponudio je i ostavku ukoliko odluka o sporazumu ne bude prihvaćena na mogućem referendumu i pokaže li se da srbijanska vlada i parlament nemaju legitimitet.'Ako većina građana prihvati našu odluku, onda ju trebaju prihvatiti i Srbi sa sjevera Kosova. Ako ju građani ne prihvate, osobno ću podnijeti ostavku. Siguran sam da će ogroman broj građana prihvatiti budućnost Srbije', rekao je Vučić.

Kosovski Srbi priopćili su na sastanku u četvrtak da neće sudjelovati u primjeni bruxelleskog sporazumna, zahtjevajući referendum. Vučić je ta stajalište sunarodnjaka s Kosova prokomentirao ocjenom kako 'postoje riješenja koja nisu sjajna, ali i ona koja su bolja od sadašnjeg faktičnog stanja'.

'Nikad više na Kosovu ni jedna strana neće dobiti maksimalistički plan. Mi nemamo snage za ratničke pothvate. Znamo što nam je učiniti ako nam netko napadne zemlju, ali nije realno da pokazujemo silu. Nisam izabran da budem ratni poglavica Srba. Mnogi udaraju u ratne bubnjeve, pod uvjetom da ne pada kiša i da taj bubanj bude na Terazimaja (središtu Beograda), a nikako u Drenici (središnjem Kosovu). Tuđu bi djecu slali u Drenicu', istaknuo je na tiskovnoj konferenciji Vučić.

'Razjedinjeni i podijeljeni u budućnosti ne možemo učiniti ništa. Imamo jasnu odluku vlade, imat ćemo i jasnu odluku parlamenta', rekao je Vučić. Srbijanska je vlada u ponedjeljak prihvatila sporazum iz Bruxellesa o normalizaciji odnosa s Kosovom, a srbijanski parlament o tome će se očitovati u petak. Većina parlamentarnih stranaka najavila je potporu sporazumu, a najoštrije mu se protivi Demokratska stranka Srbije bivšeg predsjednika vlade Vojislava Koštunice, koja drži da je riječ o kršenju srbijanskog ustava i izdaji državnih i nacionalnih interesa.