U OBLAKU

Spoon - zagrabite koliko vam treba

07.04.2011 u 16:30

Bionic
Reading

Osim brojnih bezličnih cloud storage servisa, kojima ne poričemo praktičnost, u ponudu konačno dolaze i rješenja kod kojih na prvi pogled prepoznajemo prednosti cloud computinga. Jason je za vas istražio što sve nudi jedan od njih - Spoon

Većini korisnika prva je asocijacija na cloud computing besplatni online storage od 2 ili 5 GB s boljom ili lošijom aplikacijom za sinkronizaciju. Nešto manji broj će cloud povezati s kolaboracijskim alatom, prvenstveno portalom Google Apps, pa tek onda Microsoftovim ili nekim drugim. Ako biste trebali pokazati neki način korištenja clouda za osobne potrebe, a koji ne uključuje nešto od gore navedenog, brzo bi zaključili kako to i nije baš lak zadatak. Srećom, postoji primjer besplatnog aplikacijskog cloud rješenja u kojem će se pronaći za svakoga ponešto.

Spoon je sustav kojim se korisnicima nudi otvaranje Windows kompatibilnih aplikacija na vlastitom desktopu bez instalacije na lokalno računalo. Utemeljen je 2010. godine, točnije nastao je transformacijom poslovanja i promjenom naziva tvrtke Xenocode specijalizirane za virtualizaciju aplikacija. Jedan od relevantnijih portala na području virtualizacije, Virtualization Review, svrstao je Spoon među najvažnije servise čiji razvoj treba pratiti u 2011. godini.

Ovdje treba reći da za cloud aplikaciju Spoon ima jedno dosta nezgodno ograničenje − radi samo na računalima s Windows operativnim sustavom, čime značajno ograničava broj potencijalnih korisnika. Usto, dio aplikacija nije u potpunosti besplatan (one koje se i inače licenciraju), pa nakon određenog vremena traže plaćanje za daljnje korištenje.

Što Spoon nudi? 

Osim prijave (besplatne), potrebno je instalirati plug-in u browser koji koristite te Windows aplikaciju pod nazivom Spoon Sandbox Manager i spremni ste za početak rada (mali minus dodjeljujemo za nemogućnost jednostavnog isključivanja automatskog podizanja aplikacije s Windowsima, što znači kratku posjetu naredbi msconfig). Na raspolaganju vam je nekoliko tisuća aplikacija podijeljenih u grupe i podgrupe: produktivnost (web preglednici, izrada dijagrama, CAD aplikacije...), alati (razvoj, debugging, security...), multimedija (konverteri, playeri...), društvene mreže i igre (arkade, avanture...)

Pretpostavimo da ste napravili web stranicu koju želite testirati na različitim web preglednicima. Spoon vam daje mogućnost da bez dodatnog instaliranja na svojem računalu otvorite Firefox inačice 2, 3, 3.5, 3.6 ili 4, Chrome 4, 5, 6, 7, 8, Safari 3-5 ili Operu 9 i 10. Podržan je i Internet Explorer 6, 7 i 8, ali uz određena ograničenja koja mogu značiti i potrebu za nešto doplate. U svakom slučaju, ovo je dovoljna ponuda da temeljito provjerite izgled i ponašanje izrađenih stranica na svim relevantnim browserima.

Želite iskušati TweetDeck, ali ne želite instalirati aplikaciju i sve što je za nju potrebno (Adobe Air...) dok ne budete sigurni da je pravo rješenje za vas? Trebate na brzinu složiti dijagram tijeka? Želite pregledati nekoliko DWF datoteka u Autodeskovom Design Reviewu bez prolaska kroz proceduru prijave i instalacije koja uključuje vezane tehnologije (.Net)? Trebate desetak minuta za docrtati DWG datoteku, a onda vam CAD alat opet neće trebati mjesecima? Sve to možete besplatno pomoću Spoona, a uz to i bez opterećivanja svojeg računala dodatnim instalacijama.

Igrice - priča za sebe

GoogleTalk, VLC media player, Wise registry cleaner, eMule, FileZilla, Skype... U ponudi su brojni poznati naslovi i pada nam na pamet da je Spoon odlično rješenje i kada imate nešto starije računalo ograničenog diskovnog kapaciteta, pa morate biti obazrivi pri izboru aplikacija koje ćete instalirati. Imate li dovoljno brzu internetsku vezu sada ih i ne morate imati lokalno instalirane, a za uštedu diskovnog prostora biti će dovoljno redovito prazniti Spoonov aplikacijski cache.

Namjeravate li preko praznika djeci ustupiti svoje računalo za igranje, a pritom ne instalirati pentabajte podataka, ovo je − uz online flash igre − odlično rješenje koje omogućava da na kraju ljeta jednostavno uklonite sav nered.

Komercijalnu isplativost servisa Spoon održava, osim prodajom određenih aplikacija i dodatnog storage prostora, prodajom serverskog rješenja za tvrtke koje cijeli sustav mogu imati postavljen lokalno s aplikacijama koje odgovaraju njihovim poslovnim potrebama.

Imate li petnaestak minuta vremena i želite vidjeti dobru cloud ideju na djelu? Odsurfajte na Spoon i zagrabite koliko vam treba.