PORTRET VIDE DEMARIN

Spojio ih moždani udar, razdvojio Bandićev 'marifetluk'

13.03.2015 u 11:45

Bionic
Reading

Milana Bandića i Vidu Demarin, akademkinju i svjetski priznatu neurologinju i neuropsihijatricu spojio je prije deset godina moždani udar koji je zagrebački gradonačelnik pretrpio. Zaklada koju su tada osnovali, a na koju je Bandić krajem prošle i početkom ove godine pokušao prenijeti vlasništvo nad umjetninama te pritom od Demarin tražio da lažno svjedoči, ovu je vrsnu stručnjakinju dovelo na naslovnice tiskovina, a zagrebačkog gradonačelnika ponovno iza rešetaka

Gradonačelnik je svih ovih godina izdvajao znatne iznose za Zakladu za pomoć osobama oboljelima od cerebrovaskularnih bolesti iz čega je proizašao Centar za prevenciju moždanog udara u KBC-u 'Sestre milosrdnice' gdje je Demarin radila gotovo cijeli radni vijek. Godinama je uplaćivao iznose što iz svoje, što iz gradske kase u Zakladu, a i tijekom predsjedničke kampanje 2009. izdvojio je znatna sredstva.

Predsjednica upravnog odbora Zaklade je Demarin, koja je u to vrijeme bila predstojnica Klinike za neurologiju KBC-a 'Sestre milosrdnice' te svjetska stručnjakinja za cerebrovaskularne bolesti. Plodonosna suradnja Bandića i Demarin rezultirala je i političkom aktivacijom ove stručnjakinje. Na prošlim lokalnim izborima našla se na Nezavisnoj listi Milana Bandića koju su sačinjavale pretežito žene zavidnih životopisa te je postala zastupnica u Skupštini Grada Zagreba.

Demarin je u međuvremenu iz javnog zdravstva prešla u privatno te je postala medicinska ravnateljica Poliklinike Aviva u vlasništvu koncerna Agrokor Ivice Todorića. U medijima se rijetko pojavljivala; iako je u politici, ne postoji nijedan njezin politički intervju. Kad bi i istupala, govorila bi o svojoj životnoj preokupaciji – mozgu te svojoj znanstvenoj karijeri.


No na naslovnice dolazi tek nakon što ju je Milan Bandić tražio da potpiše da umjetnine koje su istražitelji koncem prošle godine pronašli u njegovoj vikendici kod Samobora nisu njegovo vlasništvo, već da su donirane Zakladi kojoj je Demarin na čelu. Od akademkinje je tražio i promjenu iskaza te je zbog toga ponovno ovoga tjedna završio u pritvoru, a Demarin na medijskim naslovnicama.

Sama Demarin nije voljna progovoriti u nezavidnoj situaciji u kojoj se našla; navodno je ona ili netko njoj blizak prijavio istražiteljima pokušaje pritisaka gradonačelnika. Za tportal je samo kratko izjavila kako nema komentara.

Demarin je u svojoj bogatoj znanstvenoj karijeri objavila preko tisuću znanstvenih i stručnih radova, 83 knjige i nastavna teksta. 'Nesebično prenosi svoje znanje na mlađe kolege i tijekom svoje karijere odgojila je generacije neurologa koji danas rade u gotovo svim bolnicama u Hrvatskoj, mnogi i u svijetu, na uglednim pozicijama kao sveučilišni profesori ili voditelji prestižnih institucija. Bila je mentorica 61 doktorske disertacije i magisterija te niza diplomskih radova', stoji u njezinoj biografiji na stranicama Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

'Osnovno je područje njezina djelovanja proučavanje krvožilnih poremećaja mozga, moždane autoregulacije, neuroplastičnosti mozga i glavobolje. Pionirka je doplerske dijagnostike u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe, a svojim je radom značajno unaprijedila neinvazivnu dijagnostiku cerebrovaskularnih poremećaja prvenstveno u svrhu prevencije moždanog udara.


Osnovala je Laboratorij za cerebrovaskularnu dijagnostiku u KBC-u 'Sestre milosrdnice', osnovala je Hrvatsko društvo za neurovaskularne poremećaje HLZ-a i Hrvatsko društvo za prevenciju moždanog udara. Dobila je više nagrada i priznanja, među njima nagradu 'Ladislav Rakovac' HLZ-a 2001., Neurosonološke istraživačke grupe Svjetske federacije neurologa 2005. i Europskog društva za moždani udar 2003. Usto, Demarin aktivno govori engleski, španjolski i francuski te talijanski pasivno.

Impresivnu biografiju Vide Demarin u cijelosti možete pročitati ovdje, no možda su javnosti zanimljivije njezine izjave dane u rijetkim intervjuima.

'Odlučila sam se za studij medicine jer sam htjela pomagati ljudima… Neurologija me zainteresirala jer je ljudski mozak velika zagonetka, a specijalizirala sam i neurologiju i neuropsihijatriju jer to pruža istančan pristup čovjeku. Duh i tijelo su u interakciji, volim holistički pristup liječenju. Žao mi je kad nekomu ne mogu puno pomoći, ali onda ga pokušam barem utješiti i iskazati suosjećanje', kazala je za Nacional 2010. godine.

Iako često progovara o utjecaju hrane na mozak, priznaje kako obožava roštilj. Voli plesati, a svakog jutra, kaže, prakticira tibetanske rituale. Na pitanje kako se nosi sa stresom, kaže: 'Prilično dobro, opušta me glazba i često posjećujem koncerte, a moj suprug Ivan Šarić predsjednik je Hrvatskog društva karikaturista, tako da sam okružena crtanjem i slikama.'


Vida Demarin na lokalnim izborima 2013. našla se na Bandićevoj listi s nizom značajnih žena: našla se na popisu i književnica Milana Vuković Runjić, sportašica Sandra Perković, bivša ravnateljica Klovićevih dvora Vesna Kusin, poznata ekonomistica Sandra Švaljek, odvjetnica Ljubica Matijević Vrsaljko, Ana Stavljenić Rukavina, bivša ministrica zdravlja, Mirna Šitum koja je poput Demarin liječnica sa zavidnom znanstvenom karijerom. Ipak, Demarin je imala najvišu znanstvenu titulu na Bandićevoj listi na kojoj se osim nje našlo šest doktora znanosti i sedam magistara.