predsjedanje vijećem eu-a

Španjolska zbog Kosova prijeti bojkotom samita u Zagrebu

30.01.2020 u 14:05

Bionic
Reading

Španjolska prijeti bojkotom samita u Zagrebu zbog sudjelovanja Kosova, saznaje Radio Slobodna Europa (RSE) iz izvora u Madridu, Zagrebu i Bruxellesu

Naime španjolski dužnosnici upozorili su domaćine predstojećeg samita da neće sudjelovati na skupu na kojem će Kosovo imati ravnopravan status s ostalim zemljama zapadnog Balkana.

Također je iz više izvora potvrđeno da su diplomati iz ostalih zemalja članica EU-a već obaviješteni da postoji mogućnost španjolskog preskakanja Zagreba.

Španjolska vlada pak se ne želi službeno oglasiti oko mogućeg nesudjelovanja jer se čeka formalna pozivnica organizatora.

Njena forma će najvjerojatnije biti ključna za sveobuhvatno sudjelovanje i glavnu ulogu ima protokol koji treba pronaći adekvatnu formulu.

'Još je rano za potvrđivanje sudjelovanja premijera jer i dalje nismo dobili pozivnicu hrvatskog predsjedništva. Čim ona bude primljena, mi ćemo biti u mogućnosti potvrditi hoćemo li sudjelovati', stoji u pisanom odgovoru španjolskog Stalnog predstavništva pri EU.

Zagrebački samit održat će se 6. i 7. svibnja, a predstavljat će vrhunac hrvatskog predsjedanja na čelu EU-a.

Da stvari u organizaciji samita ne idu glatko, zbog tvrdog stava jedne zemlje članice, posredno je priznao i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Upitan o mogućim problemima u organizaciji zbog ravnopravnog sudjelovanja Kosova, Jandroković je istaknuo da nije lako uskladiti interese svih država članica EU-a.

'Kada postoje suprotstavljeni interesi, onda se dugo pregovara', naglasio je Jandroković i potvrdio da je premijer Andrej Plenković u kontaktu sa svim europskim liderima oko organizacije samita.