PROSVJEDNICI ZADOVOLJNI

Splitsko sveučilište nije podržalo Fuchsove zakone

20.05.2011 u 22:07

Bionic
Reading

Senat Sveučilišta u Splitu nakon trosatne sjednice iza zatvorenih vrata ipak nije podržao prijedlog triju novih zakona o visokom školstvu, protiv kojih već mjesecima prosvjeduje velik dio hrvatske akademske zajednice. Kako doznajemo, glasovi su bili podijeljeni: 15 članova glasovalo je da se potpuno odbace prijedlozi Ministarstva znanosti, a njih 12 izjasnilo se 'za doradu'

Zanimljivo je da su za potpuno odbacivanje prijedloga glasovali dekani gotovo svih splitskih fakulteta, dok većina glasova na suprotnoj strani - koju je zagovarao rektor Ivan Pavić, inače suradnik u izradi 'Fuchsovih zakona' - otpada na sedam predstavnika studentskih organizacija. Dvjestotinjak prosvjednika koji su satima bubnjali i trubili ispred zgrade u kojoj se održavala sjednica Senata šokirani su tim podatkom, no svejedno zadovoljni jer nije uspio 'politički pritisak ministra znanosti'. Fuchs je, podsjetimo, bio najavio da dolazi u Split, no nakon što je najavljen današnji prosvjed - odustao je.

Ishod današnjeg glasovanja mnoge je zbunio: nijedan od dva prijedloga, naime, nije dobio potrebnu većinu od 17 glasova. Najvjerojatnije će uslijediti još jedna sjednica Senata, no njen termin još uvijek nije poznat.