akcijski plan

Splitsko Sveučilište formira mrežu kontakata za prijavu svih oblika diskriminacije, uznemiravanja i nasilja

25.02.2021 u 19:32

Bionic
Reading

Senat Sveučilišta u Splitu prihvatio je u četvrtak Akcijski plan za sprječavanje i suzbijanje svih oblika diskriminacije, uznemiravanja i nasilja na toj visokoškolskoj ustanovi

Akcijski plan, kako je priopćeno, predviđa formiranje mreže kontakata za prijavu, edukaciju te mreže kontakata te uspostavljanje sustava za praćenje statistike prijava, a provela bi se edukacija studenata i zaposlenika.

Planira se izrada internetskih stranica s relevantnim informacijama, priopćilo je Sveučilište.

Podsjeća se kako je rektor Dragan Ljutić 10. veljače imenovao Povjerenstvo za sprječavanje i suzbijanje svih oblika diskriminacije, uznemiravanja i nasilja na Sveučilištu u Splitu sa zadaćom analize postojećeg stanja te predlaganjem mjera i aktivnosti za sprječavanje i sankcioniranje nepravilnosti.

Povjerenstvo je utvrdilo da Sveučilište u Splitu, kao i sve sastavnice, imaju javno dostupne etičke kodekse u kojima se jasno kaže da su diskriminacija i uznemiravanje neprihvatljivi.

Dio sastavnica ima i na internetskoj stranici dostupan Pravilnik o stegovnoj odgovornosti nastavnika i suradnika ili neki ekvivalentni dokument.

Na Sveučilištu djeluje i Psihološko savjetovalište studenata o kojem se obavijest nalazi i na mrežnim stranicama Sveučilišta, a imenovan je i studentski pravobranitelj.

Budući da smatra kako ima prostora za unaprjeđenje prevencije i mehanizama postupanja u slučajevima diskriminacije, uznemiravanja i nasilja te posebno njihove vidljivosti i ujednačenosti na svim sastavnicama, Povjerenstvo je predložilo Senatu donošenje Akcijskog plana u kojem su navedene glavne aktivnosti s rokovima, navodi se u priopćenju.