u Vučevici

Splitsko-dalmatinska županija dobiva centar za obuku vatrogasaca vrijedan 65 milijuna kuna

09.09.2020 u 13:41

Bionic
Reading

Splitsko-dalmatinska županija bi do kraja 2020. u Vučevici trebala dobiti Centar za naprednu obuku za vatrogastvo i civilnu zaštitu, vrijedan 65 milijuna kuna

Župan Blaženko Boban na konferenciji za novinare je rekao kako će to puno značiti ne samo vatrogascima iz te županije već i šire.

Riječ je o projektu Firespill koji okuplja 14 partnera iz Italije i Hrvatske, nositelj je županijska javna ustanova RERA, dok je županija partner u projektu. Boban je objasnio kako je cilj povećanje kapaciteta organizacija hitnih službi, a sve kako bi se poboljšale prekogranične aktivnosti kod rješavanja prirodnih katastrofa, katastrofa uzrokovanih ljudskim djelovanjem smanjujući izloženost stanovništva utjecaju opasnosti.

Na taj bi se način trebala, kaže, povećati sigurnost hrvatskog i talijanskog jadranskog bazena.

U projekt uključene sve jadranske županije

"Veseli me što su u projekt uključene sve jadranske županije. Ukupna vrijednost je 120 milijuna kuna od čega Splitsko-dalmatinska županija dobiva 65 milijuna kuna. U Vučevici će tako biti trenažni centar za sve vatrogasce s područja Jadrana. Dio sredstava ide Dubrovačko-neretvanskoj županiji jer će u Kuli Norinskoj biti ispostava za područje doline Neretve i okolice", kazao je župan Boban.

  • +2
Split: Predstavljanje projekta Firespill u hotelu Cornaro Izvor: Cropix / Autor: Jakov Prkic / CROPIX

Da je riječ o jednom od najvrjednijih projekata županijske javne ustanove RERA ustvrdio je njen ravnatelj Jozo Sarač kazavši kako im je cilj podići operativne kapacitete sustava za upravljanje kriznim situacijama. Rekao je kako žele da se kroz edukaciju, kroz upravljanje trening centrom za vatrogastvo i civilnu zaštitu, ali i kroz dizanje njihovih provedbenih kapaciteta, te nabavu mobilnih upravljačkih jedinica, vozila i plovila i ostaloga smanji negativan utjecaj na ljudske živote i materijalnu imovinu.

"Ovo je potencijalno dobar gospodarski program jer već postoje ugovori s nekim državama u regiji koje će u našem obučnom centru obučavati profesionalce kako bi smanjili i njihove moguće ozljede prilikom intervencija. Trenutno je u pripremi poziv za javni natječaj za izvođače radova nakon čega krećemo s infrastrukturnim dijelom, te nabavom opreme", najavio je Sarač.

Na jednom mjestu svi simulatori i instruktori

Županijski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević je izjavio da će centar puno značiti za vatrogastvo s obzirom da vatrogasci ne gase samo vatru već i obavljaju brojne intervencije. Tvrdi da će vatrogasci u tom centru na jednom mjestu imati sve simulatore i instruktore što će im puno pomoći u taktičkom smislu.

"Naše glavno načelo je načelo zajedničkog djelovanja i kada budemo imali zajedničku obuku, te sve isto na jednome mjestu onda nije problem da su sve vatrogasne postrojbe kompatibilne kako vatrogasne tako i ostale žurne službe. Tu možemo odraditi od onih najjednostavnijih vatrogasnih intervencija, pa sve do taktički najzahtjevnijih", izjavio je Kovačević koji je upitan odgovorio i kako su ove sezone imali tek tri veća požara bez veće materijalne štete, te da je od početka pandemije koronavirusa u njihovim redovima bilo tek dvoje zaraženih.

Menadžerica projekta Firespill iz RERA- e Helena Brčić je kazala kako će zgrada budućeg centra imati tri kata, obuhvaćat će garažu za servisiranje i parkiranje vozila, imati će i učionice, poligone. te smještajne prostore kao i sve ono što će kasnije vatrogascima i ostalim interventnim službama poslužiti za njihovu obuku i vježbu.