DOK PROSVJEDUJU, PADAJU OPTUŽBE

Splitski taksisti prozvali Uber zbog ilegalaca iz BiH, oni uzvraćaju: Apsurdno i netočno!

21.06.2017 u 11:22

Bionic
Reading

U velikom prosvjedu taksista u srijedu ujutro u središtu Zagreba sudjelovalo je i njih stotinjak koji su potegli iz Splita. Oni koji nisu bili u mogućnosti putovati tijekom jutra su u Splitu besplatno prevozili građane koji su imali potrebu doći do bolnice

'Muči nas da živimo u državi u kojoj se od legalnih obrtnika i prijevoznika traži sve moguće dokumente i dozvole, dok istovremeno tvrtke krše zakone. Čak i državne institucije svjesne su o čemu se radi, ali ništa se ne poduzima. Istina, Ministarstvo prometa radi svoj posao, ali nelegalni rad toliko je eskalirao da ga ni dvije stotine inspektora ne bi moglo suzbiti', objasnio je za tportal predsjednik Radio Taxi sekcije iz Splita Milivoj Topić.

'Zato zahtijevamo da se prije svega sankcionira tvrtka koja potiče nelegalan rad, a to je Uber. Nema drugog rješenja! Oni u ovom trenutku u Bosni i Hercegovini traže novih 1500 vozača i namjeravaju ih dovesti na ilegalan rad u Hrvatsku. Mi se jednostavno borimo da se poštuju zakoni', rekao nam je Topić.

  • +14
Prosvjed taksista u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Pored Ubera, koji je na obali pod udarom inspektora, ali svejedno intenzivno širi svoje poslovanje, reklamira se i angažira nove vozače, golem problem u Splitu predstavljaju i drugi nelegalni prijevoznici koji taksistima ispred nosa otimaju putnike, posebno u noćnim satima. Za područje cijelog grada donedavno je bio zadužen tek jedan cestovni inspektor, koji je nedavno dobio pojačanje, no svejedno nema teoretske šanse suzbiti rad na crno na samom terenu i očito se treba pronaći institucionalno rješenje.

'Borimo se da se poštuje zakon i na tome ćemo ustrajati. Nismo ugrozili promet i on funkcionira normalno, uz zastoje koji su i inače uobičajeni, ali problem se mora riješiti', kaže Topić.

Glasnogovornik Ubera za Hrvatsku Matija Mesić reagirao je na tvrdnje o 'angažiranju 1.500 vozača iz Bosne i Hercegovine' i za tportal izjavio da su one 'apsurdne'.

'Svi naši partneri-vozači imau registrirano prebivalište u Republici Hrvatskoj, ili su njeni državljani, što je uvjet za rad u ovoj zemlji. Informacija da uvodimo novih 1.500 vozača je apsurdnja i netočna, molimo da se u medijima barata provjerenim činjenicama. Uber ne podržava ilegalni rad', kazao nam je Mesić.

Upitali smo ga je li točno da se Uber reklamira i u Bosni i Hercegovini, pa nam je odgovorio da su njihovi oglasi online - tako da su vidljivi i u toj državi. Također, građani BiH s hrvatskim državljanstvom mogu biti angažirani u Hrvatskoj ukoliko u njoj imaju prebivalište ili boravište.