TPORTAL DOZNAJE

Splitski sud oštro kaznio Zdravka Mamića!

03.04.2014 u 16:20

Bionic
Reading

Izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić i službeno je kažnjen zbog izazivanja nereda u svečanoj loži stadiona na Poljudu, i to po zakonu koji vrijedi za sve navijače: Prekršajni sud u Splitu izrekao mu je zabranu dolaska na sve utakmice Hajduka, RNK Splita i nacionalne reprezentacije koje se budu igrale na bilo kojem od dva splitska stadiona, i to na rok od devet mjeseci!

Još je značajnija sigurnosna mjera koja slijedi zabranu: Mamić će se najkasnije dva sata prije svake utakmice na Poljudu ili Parku mladeži morati prijaviti u najbližu policijsku postaju i obavijestiti na kojoj će se adresi nalaziti u idućih šest sati. Ako ovo prekrši ili Ako policiju obavijesti o krivoj adresi, slijedi mu kazna od pet do 25 tisuća kuna ili zatvorska kazna od 30 do 60 dana.

Splitski Prekršajni sud Dinamovu predsjedniku ekspresno je izrekao mjeru zabrane, tek nekoliko dana nakon što je to od njega zatražila Policijska uprava splitsko-dalmatinska. Iako se radi o donekle neuobičajenoj mjeri, jer sudovi obično zabrane vežu za utakmice klubova za koje prekršitelji navijaju, u ovom slučaju nije bilo previše izbora jer se sud mora voditi zahtjevom policije. A splitska policija za Mamića nije tražila uobičajenu zabranu, već su samo dala do znanja da ga ne želi vidjeti na području za koje je nadležna.

Kod određivanja mjere zabrane sud se vodio saznanjima da se Zdravko Mamić već prije protupravno ponašao na stadionima, a konkretno su navedena tri incidenta: jedan iz studenoga 2010., kada je na Parku mladeži vrijeđao i provocirao gledatelje i izazivao nerede, zatim onaj iz kolovoza 2011. - kada se na Maksimiru sukobio s policajcima i vrijeđao ih te posljednji incident na Poljudu.

Između ostalog, policija je službeno zabilježila da je izvršni predsjednik Dinama narušavao javni red i mir, zatim da je 'ničim izazvan publici pokazivao srednji prst i bosanski grb, psovao i pozivao na obračun'. Zanimljivo, nijedan od tri postupka protiv Mamića još uvijek nije pravomoćno okončan.

Splitski sud zaključio je da Mamić 'pokazuje iznimnu upornost u protupravnom ponašanju i time izravno utječe na nezdravu atmosferu na sportskim natjecanjima'.

'Tim više što se od njega očekuje da kao izvršni predsjednik jednog kluba bude primjer ostalim posjetiteljima, da pruži doprinos podizanju ukupne svijesti o neredima i da pridonese suzbijanju nereda od kojih i lokalna i šira zajednica trpe štetne posljedice', stoji u obrazloženju odluke.

Zdravko Mamić ima pravo žalbe Visokom prekršajnom sudu i ona odgađa primjenu zabrane. Slične slučajeve viši sud obično rješava u roku od najviše šest mjeseci.