BESPLATNO (NE)OBRAZOVANJE

Splitski studenti protiv blokade

24.11.2009 u 13:15

Bionic
Reading

'Blokade uvezene iz Zagreba nisu dobrodošle na Sveučilištu u Splitu', zaključili su čelnici zbora studenata splitskog Sveučilišta. Studentski predsjednik Vide Popović kaže da studenti moraju u svojim zahtjevima biti odmjereni i realni

Današnju konferenciju za medije Studentski zbor Sveučilišta u Splitu sazvao je zbog informiranja javnosti o svojim redovitim aktivnostima, ali i zbog očitovanja o eventualnoj blokadi rada fakulteta u Splitu. Novinarima i reporterima obratio se predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu Vide Popović, student Medicinskog fakulteta.

On je iskoristio priliku da prisutne upozna s redovitim aktivnostima institucije kojoj je na čelu. Neke od tih aktivnosti su primjerice inicijativa za uvođenje više noćnih autobusnih linija preko vikenda, pomoć Grada u subvencioniranju pokaza za studente i ponovno otvaranje studentske menze u centru grada. Bilo je riječi i o neuređenosti kampusa, sportu i rekreaciji te o parkiralištima unutar kampusa.

Vjerojatno bi to izlaganje točku po točku potrajalo da u jednom trenutku okupljeni novinari nisu zatražili od predsjednika Studentskog zbora da pređe na očitovanje o blokadi fakulteta, trenutačno aktualnoj temi iz studentskog života. Vide Popović je rekao: 'Nitko nema pravo u ime manjine blokirati rad sveučilišta. U sastavu splitskog sveučilišta je 14 fakulteta i ni na jednom, osim na Filozofskom, ne razmatraju mogućnost blokade rada i nastave.'

Popović smatra da bi se o toj temi trebao provesti referendum na sveučilištu. Od 11 tisuća redovitih studenata, otprilike polovica trenutačno plaća studij.

'Apeliramo na Ministarstvo obrazovanja da se u školskoj godini 2010/11. odrede jasni kriteriji prema kojima bi svi studenti koji redovno upišu fakultet sljedeće godine besplatno studirali, 2. i 3. godinu bi školovanje bilo besplatno za redovito upisane studente, a 4. i 5. godina za sve studente', zaključio je Vide Popović, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu.

Ti zahtjevi u glavnini se poklapaju sa sadašnjim stavom ministra obrazovanja Radovana Fuchsa. Pomalo je ambivalentan stav splitskog zbora po kojem oni podržavaju blokadu i priznaju pozitivne rezultate tih aktivnosti za status i standard studenata, a s druge strane osporavaju legitimitet studentskog plenuma i njihova neinstitucionalnog organiziranja u borbi za svoja prava.

Popović tvrdi da je blokada odmah napravila pomak, jer se formiralo povjerenstvo koje će ubrzati realizaciju besplatnog školovanja.

Čelnici zbora su dodali da bi zbog nerealnih zahtjeva mogla doći u pitanje kvaliteta nastave i upisne kvote na fakultetima. Time su uvijeno dali na znanje da se tvrdo inzistiranje na zahtjevima u konačnici neće isplatiti, jer to Ministarstvu obrazovanja daje alibi za reduciranje kvaliteta nastave i kvantiteta polaznika studija.

U narednim danima ćemo vidjeti koliko su ovi prilično birokratizirani stavovi studentskog čelništva sukladni stvarnom raspoloženju među studentima splitskog sveučilišta.