GOTOVO JEDNOGLASNO

Splitski političari: Zbog Karepovca nije ugroženo zdravlje građana

19.02.2018 u 21:52

Bionic
Reading

Nakon cjelodnevne rasprave o sanaciji odlagališta otpada Karepovca splitsko Gradsko vijeće prihvatilo je u ponedjeljak navečer zaključke po kojima u dosadašnjoj sanaciji, koja je počela u studenome prošle godine, nije bilo ugroza zdravlja, a zaključeno je i da je sanaciju nužno ubrzati kako se ne bi ugrozila turistička sezona

Na temelju izlaganja pozvanih stručnjaka i mišljenja mjerodavnih institucija, zaključeno je da nije bilo te da nema ugroze zdravlja ljudi, navodi se u zaključcima za koje je od 28 nazočnih vijećnika glasovalo njih 25, a tri su bila suzdržana.  

Kako se navodi u zaključcima, sanaciju Karepovca treba nastaviti i učiniti sve za brži završetak radova na prebacivanju otpada, a Grad Spli tobvezan je poduzeti sve mjere kako se ne bi ugrozila turistička sezona.

U raspravi se čulo da tijekom turističke sezone treba privremeno prekinuti sanacijske radove na Karepovcu jer bi u protivnom smrad s odlagališta mogao ugroziti sezonu i odvratiti turiste od dolaska na splitsko područje.  Prihvaća se prijedlog gradonačelnika Splita o ubrzanju radova na sanaciji Karepovca prije početka turističke sezone kako bi se izbjegli i smanjili neugodni miris te da se uskladi dinamika radova kako bi se oni završili u predviđenom roku od 30 mjeseci, stoji u zaključcima.  

Gradsko vijeće također je zaključilo kako tijekom sanacije Karepovca treba provoditi sve mjere predviđene projektnom dokumentacijom uz dodatne mjere, uključujući postavljanje dodatne mjerne stanice uz preporuke mjerodavnih tijela.  

Osim podataka o mjerenju kvalitete zraka, do 1. ožujka potrebno je učiniti javno dostupnom svu dokumentaciju vezanu za sanaciju odlagališta otpada Karepovca na mrežnoj stranici Grada Splita te dnevne podatke o mjerenjima kvalitete zraka.  Sav novac prikupljen od eko rente uložit će se u infrastrukturu i poboljšanje životnih uvjeta stanovnika u okolici Karepovca, stoji u zaključcima.

  • +6
Tematska sjednica Gradskog vijeća o odlagalištu otpada Karepovac Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

 Gradovi i općine koje se koriste Karepovcem potiču se na odvojeno prikupljanje otpada kako bi se smanjila količina komunalnog otpada, a županijske vlasti pozivaju se da ustraju na što skorijem otvaranju regionalnog centra za gospodarenje otpada Lećevice.  

Prije glasovanja o zaključcima  Aleksandra Ćirić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izvijestila je kako je sanacija Karepovca jedan od 300 ugovora za sanaciju odlagališta otpada diljem Hrvatske koje je taj fond sklopio.  "Do sada je od tih 300 odlagališta sanirano njih 160, 30-ak ih je u postupku sanacije, a sanacija ostalih odlagališta je u pripremi", objasnila je Ćirić.  

Podsjetila je kako je ugovor o sanaciji odlagališta otpada Karepovca potpisan još 2005. godine te su obavljene detaljnije pripreme.  "Mi smo ušli vrlo duboko u problematiku Karepovca i poznajemo situaciju mnogo detaljnije nego što se moglo čuti u današnjoj tematskoj raspravi na splitskome Gradskom vijeću", rekla je Ćirić na kraju cjelodnevne tematske sjednice o Karepovcu.