SVE DO 2022.

Splitski gradski vijećnik otkrio sumnjiv ugovor: Parkiralište sa 150 mjesta prepušteno privatniku za manje od tisuću eura

18.09.2019 u 15:40

Bionic
Reading

Splitski gradski vijećnik stranke Pametno Jakov Prkić javno je objavio ugovor iz kojeg proizlazi da je Javna ustanova Sportski objekti, odnosno njen ravnatelj Tomislav Borozan, blizak Željku Kerumu, s prethodnikom Serđanom Guštinom pogodovala privatnoj tvrtki tako što joj je na korištenje i upravljanje dodijelila parkiralište sa 150 mjesta za iznos manji od tisuću eura mjesečno

Pored toga, Prkić je objavio i da je koncem 2016. godine, dvije godine prije isteka ugovora, sklopljen dodatak po kojemu se najam produljuje za još pet godina, a kao razlog navodi činjenicu da je upravo te godine Grad Split osnovao svoju tvrtku Split parking i odlučio na nju prenijeti sve gradske površine namijenjene parkiranju. Na ovaj način pak parkiralište sa 150 mjesta ostalo je u privatnim rukama uz vrlo povoljne uvjete sve do konca 2021. godine.

Radi se o parkiralištu u Osječkoj ulici, neposredno uz sportski kompleks i veliku dvoranu na Gripama, a po pojednostavljenoj Prkićevoj računici, ishod ovog pothvata je skandalozan: Split parking na jednom svom parkingu upola manje površine i broja mjesta od ovoga zarađuje četiri puta više nego Javna ustanova na ovom dijelu svoga vlasništva.

Ugovorni odnos za parkiralište u Osječkoj traje još od 2008. godine, kada je Javna ustanova odlučila prepustiti održavanje parkirališta privatnicima. Posljednji ugovor potpisao je Tomislav Borozan 2013. godine, ravnatelj u doba gradonačelnika Keruma, a dodatak 2016. godine potpisao je njegov nasljednik Guštin, inače bivši šef splitske policije. Ponovnim dolaskom na vlast HDZ-a i Keruma, Borozan se vratio u svoju staru fotelju.

Vrijedi napomenuti da se neposredno uz parkiralište u Osječkoj ulici, odmah preko puta, nalazi Kerumu omiljen kafić Baoli. Čak je nedavno ucrtan i pješački prijelaz kako se od parkinga do njega ne bi moralo raditi prekršaje.

Vlasnik privatne tvrtke T-point, koja upravlja spornim parkiralištem, jest Tonči Omrčen, inače brat nekad utjecajnog HDZ-ovog pročelnika u Splitsko-dalmatinskoj županiji Zdravka Omrčena.

'Ne zanima me taj dio priče, ono što je problematično jest činjenica da Javna ustanova, koja se financira i iz gradskog proračuna, predaje svoje vlasništvo na upravljanje za ovako smiješan novac', kazao je ovaj gradski vijećnik za tportal.

U nastavku prenosimo cijeli njegov status:

'Grad Split vlasnik je Javne ustanove športski objekti Split (JUŠOS). Dao je Grad mogućnost JUŠOS-u da naplaćuje parking na površini pored SC Gripe u Osječkoj ulici. Još 2008. godine sjetili su se u javnoj ustanovi kako je zamorno naplaćivati taj parking pa su ga dali u zakup. Novi ugovor je sklopljen 2013. godine na rok od pet godina. Za 1444,00 m2 i cijenu od 0,5 eura po kvadratu mjesečno su zarađivali čak 722 eura + PDV. Parkiralište ima cca 150 parkirnih mjesta. Ugovor je istjecao 31.03.2018. godine. Ali koncem 2016. su se u JUŠOS-u dosjetili sklopiti dodatak ugovoru. Zašto? Grad je te godine osnovao Split parking i odlučio da će sve površine namijenjene za parkirališta dati na upravljanje toj gradskoj firmi. Vjerojatno su se toga uplašili u JUŠOS-u i pohitali sklopiti dodatak. Cijenu su podigli na izvanrednih 0,53 eura po m2, našli još dvjestotinjak kvadrata viška (1679 m2), uključili uređenje mizernih zelenih površina i stigli do nevjerojatnih 890,30 eura (osamsto devedeset eura i trideset centi) + PDV mjesečno za cca 150 parkirnih mjesta. Uistinu fantastična zarada. Naravno, potpisom dodatka produžen je i rok na novih pet godina do 31.12.2021. s mogućnošću produžetka na još pet godina. Kad se zna da Split parking na sličnoj lokaciji s dvostruko manje mjesta zarađuje četiri puta više nego što JUŠOS zaradi od zakupa, sve je jasno. Treba od srca čestitati sadašnjem ravnatelju Tomislavu Borozanu, koji je bio ravnatelj i 2013. godine, kad se ugovor potpisao, zatim njegovom nasljedniku i prethodniku Serđanu Guštinu, koji je potpisao dodatak ugovoru. Nadasve hvala stranci HGS Željko Kerum koja pronalazi najkvalitetnije kadrove među jedva 4 mil. stanovnika Hrvatske i dovodi ih u Banovinu, Županiju, gradska i županijska poduzeća i javne ustanove. Čestitajte i vi, neka ovakvi uspjesi budu nagrađeni.'

Tomislav Borozan: Ovako barem nešto zaradimo

Ravnatelj Javne ustanove Sportski objekti Tomislav Borozan za tportal je kazao da mu je žao zbog činjenice da vijećnik Prkić ni s kime nije razgovarao, 'nego je samo zatražio ugovor i potom ga javno objavio'. U ovoj ustanovi imaju malo drugačiju računicu:

'Ovo parkiralište nije potpuno komercijalno, kao ni bilo koje parkiralište u sklopu sportskih objekata, te ima nekoliko vrsta cijena i različite popuste, pa i besplatno parkiranje za sportaše. Naša ustanova upravlja parkiralištem jednake veličine u sklopu bazena na Poljudu i ondje također vlada poseban režim, a nakon što platimo troje zaposlenika i pokrijemo ostale troškove ostanemo de facto na nuli. Na Gripama barem uprihodimo stotinjak tisuća kuna godišnje', kazao nam je Borozan.