HALUCINACIJE I DELIRIJ

Splitski bolesnik bio na 'anđeoskoj prašini'?

22.04.2009 u 09:42

Bionic
Reading

Izrazito opasna sintetična droga PCP, tzv. anđeoska prašina, koja se u malim količinama posipa po marihuani, a konzumiranjem potiče veliku agresivnost, konfuziju i stanja slična deliriju, pojavila se u Splitsko-dalmatinskoj županiji još 1996. godine

SPLIT - Droga izaziva vizualne i slušne halucinacije, na što je prije deset godina upozorio tadašnji splitski Zavod za bolesti ovisnosti, prisjetila se sociologinja psihoterapeutkinja Anita Čudina, nekadašnja ravnateljica Zavoda, nakon što je objavljeno da je Antonijo H. koji je u subotu na kupalištu Bene na Marjanu iz dječjih kolica uzeo dvomjesečnu bebu i udario njome o tlo, sat prije svojeg nedjela pušio marihuanu, piše Slobodna Dalmacija.

Čudina želi upozoriti da ne postoji podjela na lake i teške droge, nego da su danas sve opasne, dodavši da je nasilnik, dok je divljao po Benama udarajući dječje bicikle, vjerojatno pod utjecajem PCP-a imao vizualne halucinacije, a kada je zgrabio bebu iz kolica, i slušne.

'Danas pokojni doktor Dubravko Kovač mi je 1994. godine kao tadašnji ravnatelj varaždinskog Centra za ovisnost i glavni psihijatar u Lepoglavi ukazao da se pojavila nova halucinogena droga na tržištu. Zbog toga smo u splitskom Zavodu za bolesti ovisnosti nabavili test-trake i među ostalim za PCP. Tu drogu smo tada u tragovima pronašli kod pojedinih osoba koje su isključivo konzumirale marihuanu. Konzumenti uopće ne moraju znati da su kupili takav joint', objašnjava Čudina.

PCP u većim količinama, ako se konzumira samo pušenjem, izaziva ranice po ustima koje izgledaju kao herpes.

'U Hrvatskoj su poznati slučajevi gdje su konzumenti pod utjecajem PCP-a činili teška nedjela, a poznato je da je prije više od 10 godina u Šibeniku maloljetnik ubio svojega kolegu', kaže Anita Čudina.

Posljedice pušenja marihuane s PCP-om još su izraženije ako je konzument ranije u kontinuitetu uzimao sintetične droge jer mu je onda mozak oštećen, posebno ako se radilo o tabletama ecstasyja u čijoj se izradi često koristi LSD i druge sintetične vrste. PCP s oštećenim mozgom je kao ulje na vatri, zaključila je Anita Čudina.