vrijeme za pripravnost

Splitske Križine postaju dalmatinski centar za koronavirus

19.03.2020 u 20:45

Bionic
Reading

Dalmacija više nije oslobođena prijetnje koronavirusom, s 18. ožujkom počeli su se pojavljivati prvi slučajevi i stoga je stiglo vrijeme za pripravnost. Pa tako u Splitu bolnica Križine postaje središnja zdravstvena ustanova za bolesnike zaražene koronavirusom

U nju će se od idućeg tjedna smještati pacijenti iz četiri dalmatinske županije. Više o tome progovorio je za RTL Danas Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split.

"Prema odluci ministra zdravstva, mi smo se organizirali tako da su svi bolesnici s Križina premješteni na Firule i mi ćemo tamo raditi uglavnom sve što je potrebno hitnim i akutnim bolesnicima, dok se svi elektivni programi ili zaustavljaju ili će se provoditi samo oni najnužniji, uključujući onkološke bolesnike.

Na Križinama se formiraju tri centra, jedan je za bolesnike s respiratornim teškoćama, tako da ih potpuno odvojimo od Firula, drugi je Klinika za zarazne bolesti, gdje će dolaziti i dolaze oni sa sumnjom i potvrđenom infekcijom, a na višim katovima ćemo liječiti one s najtežim simptomima', kazao je Meštrović.

Na poseban će se način organizirati i rad osoblja.

"Bolnica je spremna, imali smo dovoljno vremena pripremiti se i moram reći svima da je naš KBC izvanredno pripremljen i organiziran. Svjesni smo svoje posebnosti i važnosti, kao strateški najvažnija zdravstvena ustanova u Hrvatskoj. Organizirali smo i naše osoblje, tako da će raditi u smjenama - jedan će dio raditi, drugi biti kod kuće.

Tako se neće miješati pa smo sigurni da nisu zaraženi i moći će se baviti liječenjem bolesnika. Moram pohvaliti sve djelatnike, požrtvovni su, surađuju i organizirani su", naglasio je ravnatelj KBC-a Split.