SUDAR GLISERA I GUMENJAKA

[VIDEO] Policija i lučka kapetanija objavile nove podatke o pomorskoj nesreći u Splitskim vratima: Dvanaest ozlijeđenih, jedna osoba hitno operirana

08.07.2021 u 07:14

Bionic
Reading

U sinoćnjoj pomorskoj nesreći u tjesnacu Splitska vrata sudjelovali su gliser i gumenjak, a jedan je muškarac, od ukupno 12 ozlijeđenih, zadobio teže ozlijede te je hitno operiran u KBC Split, doznaje se u četvrtak u policiji. Težina ozljeda ostalih sudionika nesreće još nije poznata

Do pomorske nesreće došlo je u 22.15 sati, a na mjesto događaja stiglo je plovilo Lučke kapetanije te dva plovila policije.

Kako se neslužbeno doznaje većina putnika, njih 12 od ukupno 15, uglavnom su državljani Švicarske.

Policijskim plovilom i plovilom Lučke kapetanije petnaest osoba prevezeno je prema Splitu, od kojih devet radi pružanja liječničke pomoći.

O nesreći je izvijestila i splitsko-dalmatinska Policijska uprava navodeći kako se sinoć oko 22.15 sati u kanalu između Hvara i Brača od punta Ražnja prema Pelegrinu dogodila pomorska nesreća. Sudarili su se gliser i gumenjak. Na mjesto nesreće, navodi policija, upućena su službena policijska plovila i plovilo Lučke kapetanije.

'Prema informacijama kojima za sada raspolažemo na oba plovila se nalazilo ukupno 16 osoba od kojih 12 stranih državljana, te su prevezeni u splitsku bolnicu radi pružanja liječničke pomoći. Jednoj osobi je konstatirana teška tjelesna ozljeda, dok za ostale sudionike još nije poznata težina zadobivenih ozljeda.', navodi se u ranijem priopćenju PU splitsko-dalmatinske.

Policijski službenici u suradnji s inspektorima pomorskog prometa Lučke kapetanije obavit će očevid, te se provodi kriminalističko istraživanje radi utvrđivanja svih činjenica i okolnosti događaja'.

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj/PIXSELL

O detaljima pomorske nesreće oglasilo se i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture:

'Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimili su sinoć, 7. srpnja, u 22:23 sata poziv s brodice koja prevozi putnike kako su imali sudar s drugom brodicom na poziciji 1.5 nautičkih milja od rta Ražanj (otok Brač) u smjeru rta Pelegrin (otok Hvar).

Skiper prijavljuje 12 putnika i 2 člana posade na svojoj brodici te više ozlijeđenih među putnicima, dok su se na drugoj brodici nalazile dvije osobe. Provjerom oznaka plovila ustanovljeno je da se radi o sudaru gumenjaka za prijevoz putnika duljine 10 metara i brodice za osobne potrebe duljine 13 metara.

U suradnji s Lučkom kapetanijom Split i Policijskom upravom splitsko-dalmatinskom pokrenuta je spasilačka akcija u koju se upućuju dva plovila Lučke kapetanije Split, M/B „Pojišan“ i „RH 5 ST“ brodica lučke ispostave Milna te plovilo pomorske policije „Sv. Jure“.

Prva na mjesto nesreće dolazi brodica lučke ispostave Milna koja ukrcava 7 osoba s ozbiljnijim ozljedama te ih prevozi do Lučke kapetanije Split gdje ih preuzima hitna medicinska pomoć, a 5 osoba s lakšim ozljedama do Splita prevozi policijsko plovilo „Sv. Jure“.

Nakon povratka na mjesto nesreće brodica lučke ispostave Milna uzima u tegalj gumenjak, dok drugo plovilo tegli M/B „Pojišan“ te u pratnji policijskog plovila kreću prema Milni na otoku Braču. Za vrijeme tegljenja 13-metarska brodica je uslijed pretrpljenog oštećenja trupa potonula kod južnog ulaza u Splitska vrata.

U tijeku je očevid Lučke kapetanije Split u cilju utvrđivanja okolnosti i uzroka nesreće.', navodi se u priopćenju Ministarstva mora.