TURISTIČKA RAZGLEDNICA

Splitska riva kao seoski vašar

22.07.2011 u 13:33

Bionic
Reading

U srpnju je na splitskoj Rivi došlo do eskalacije kaosa i nereda, pa sada taj gradski dnevni boravak i najvažniji javni prostor izgleda kao provincijski sajam

S obzirom na to da vrlo često slika govori puno više od riječi, u polusatnoj šetnji serijom fotografija pokušali smo dočarati navedeno stanje. Već smo prošli tjedan izvještavali o hiperinflaciji štekata u centru Splita kao pokušaju gradskih vlasti da namakne što više sredstava u blagajnu, a najnovija situacija na rivi zapravo je dio iste priče.

Tu se nalaze deseci štandova s kokicama, brzom hranom, sladoledima i jeftinim suvenirima pa prostor koji je projektirao 3LHD studio daleko je od arhitektonski uređene slike splitskog dnevnog boravka. U šali se ovih dana govori da ovaj redizajn potpisuje 3LSD studio. Zvučno zagađenje prostora pak priča je za sebe, a kad se zbroje te audio-vizualne intervencije, sve podsjeća na jedan veliki seoski vašar.

Ovakav nered i kaos nije samo borba za punjenje gradske blagajne, ovo je i destrukcija turizma u Splitu. Nameće se pitanje kako bi centar Splita, Riva i zapadna obala izgledali da je kojim slučajem gradonačelnik Željko Kerum završio izgradnju hotela Marjan Hilton. Hoće li se sljedećeg ljeta (?) ispred Hiltona prodavati kukuruzi i kokice?

Građani Splita ovih dana zaziru od Rive, a kakve će posljedice ostaviti ovakav komunalni nered na turizam u gradu, tek ćemo vidjeti. Split je ipak grad od zaštitom UNESCO-a kao važan dio graditeljskog nasljeđa, a ne nekakvo malo turističko mjesto u kojem takav kaos prakticiraju po dva mjeseca godišnje. Ovakvo obezvređivanje i banalizacija javnog prostora u Splitu još nije zabilježena i to značajno utječe na kvalitetu života građana Splita, ali i turizam u cjelini. U takvom ambijentu, rasprave o postavljanju spomenika postaju bespredmetne, a vjerujemo da ljubitelji i nasljednici Franje Tuđmana neće biti presretni prijedlogom postavljanja njegova spomenika u ovako devastiran i pretrpan prostor. O čemu govorimo, pogledajte u fotogaleriji.