ZBOG VELIKOG BROJA OBOLJELIH

Splitska bolnica se reorganizira, vojska postavlja šatore

03.09.2020 u 11:11

Bionic
Reading

Ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Split, dr. Julije Meštrović objavio je da je ova bolnica od danas reorganizirana kako bi zbrinula sve pacijente oboljele od Covida-19, kojih se ondje nalazi 84, od čega ih je petero na respiratoru. Dio bolničkih odjela je premješten i prenamijenjen, a ispred same bolnice na Križinama postavit će se šatori za opservaciju pristiglih pacijenata

'U postojećim i novim okolnostima reorganizirali smo se kako bismo zbrinuli sve pacijente oboljele od Covida i o njima skrbili na najbolji način, ali u isto vrijeme osigurali skrb svim ostalim bolesnicima', kazao je Meštrović.

Kompletna Klinika za plućne bolesti tako je premještena s lokacije na Firulama na Križine, a uz nju borbi protiv koronavirusa namijenjeni su i svi kapaciteti Klinike za zarazne bolesti i Klinike za fizikalnu terapiju. Na ovaj način, kazao je Meštrović, radi se priprema i za predstojeću sezonu gripe.

Za liječenje pacijenata oboljelih od Covida-19 sada je osigurano oko 170 postelja, a po riječima ravnatelja bolnice, u svakom trenutku na raspolaganju je i najmanje 40 respiratora.

'Na ovom mjestu (parkiralištu ispred bolnice Križine, op.a.) očekujemo postavljanje šatora i zahvaljujem predstavnicima Hrvatske vojske na sjajnoj suradnji, kao i svim liječnicima, medicinskim sestrama i ostalom osoblju koje savjesno i požrtvovno obavlja svoje zadatke', dodao je Meštrović. Rekao je i da, usprkos određenom broju zaraženih medicinskih djelatnika i onih koji su u samoizolaciji, bolnički sustav zasad normalno funkcionira.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji u protekla 24 sata otkriveno je 114 novooboljelih, od ukupno 820 obrađenih testova. Ukupno 1490 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalaze se 84 na COVID-19 pozitivne osobe u KBC-u Split dok se pet osoba nalazi na respiratoru. Dvije osobe su preminule u protekla 24 sata.