gradnju platiti splićani

Split ruši i park za skejtere na Žnjanu

31.10.2017 u 12:14

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vijeća kotara Žnjan Dario Fadić (SDP) i vijećnik u splitskom Gradskom vijeću Joško Markić (SDP) obišli su u utorak skate park na Žnjanu kako bi podržali splitske skejtere, čiji je skate park sljedeći na redu za rušenje na toj splitskoj plaži

Podsjetili su da je Grad Split skate park izgradio 2009. godine, te za njegovu izgradnju i kupovinu potrebne opreme utrošio više od 700.000 kuna javnog novca.

  • +13
Demontaža na Žnjanu Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic / CROPIX

"Podržavamo sve aktivnosti čiji je cilj uređenje žnjanskog nasipa, ali nas žalosti da će se jednom olimpijskom sportu rušiti jedino vježbalište u Splitu", rekao je Markić.

Skate park nije djelo nekog neodgovornog pojedinca već ga je od novca poreznih obveznika izgradio Grad Split, a na njemu svakodnevno vrijedno vježba stotinjak djece i omladine. "Oni se bave sportom koji ljudima oduzima dah, koji je prepoznat diljem svijeta i uvršten u program Olimpijskih igara u Tokiju 2020. I drugi hrvatski gradovi, posebno Zagreb i Osijek, izgradili su velike skate parkove i prepoznali korist poticanja te vrste rekreacijskog sporta među mladima", ističe Markić.

Rušenjem jedinog takvog vježbališta u Splitu zakida se djecu koja su zaljubljenici u taj sport. Dok vježbaju razne akrobacije, djeca borave na čistom zraku, razvijaju sportski duh i zajedništvo, a poticanjem upravo takvih aktivnosti treba promicati zdrav način života i preventivno djelovati na razvoj mnogih bolesti današnjice, poput pretilosti ili bolesti krvožilnog sustava, ističu Markić i Fadić.

 

Zbog svega toga apeliraju na gradsku Upravu da pronađe rješenje koje će biti na zadovoljstvo i korist svima. Fadić predlaže da prostori u Domu mladeži mogu biti privremena alternativna lokacija na koju će se izmjestiti oprema i tako omogućiti zaljubljenicima u skate da nastave sa svojim treninzima dok se ne steknu uvjeti za vraćanje na Žnjan.

Za skate park dobivene sve suglasnosti, ali ne i koncesija

Tko zna, možda je upravo među njima netko tko će Splitu donijeti slijedeću olimpijsku medalju, kažu Fadić i Markić.

Vlasnik skate parka na Žnjanu je Grad Split koji je još 2009. godine preko svoje gradske tvrtke Splitska kupališta, koja danas nosi naziv Splitska obala, nabavio sprave za park i naručio izradu podloge, te ga je u skladu s urbanističkim planom postavio na Žnjanu.

Zamjenik gradonačelnika Nino Vela potvrdio je Hini da su dobivene sve suglasnosti, no kako ne postoji koncesija županije, kao ni koncesijsko odobrenje niti za jedan objekt na Žnjanu tako je građevinska inspekcija nedavno izdala rješenje o uklanjanju svih objekata, pa i skate park koji nije u komercijalnoj uporabi.

"To je gradsko vlasništvo, ovoga ljeta su neki dijelovi parka obnovljeni, no Grad je, kao i ostali vlasnici objekata, dobio rješenje o uklanjanju. Morali smo intervenirati kod građevinske inspekcije kako ne bi svojim strojevima elemente skate parka izrezali u komade i bacili", kaže Vela.

Najavio je da će danas ukloniti elemente parka, koji će biti izmješteni pred bivšu vojarnu Dračevac, gdje će se obnoviti te najkasnije do idućeg ljeta ponovno otvoriti.

Za novu poziciju skate parka i dalje je favorit žnjanski plato, pa će Gradska uprava u novom planu tamo tražiti mjesto u zoni predviđenoj za rekreaciju. U to ćemo apsolutno uključiti i skejtere, obećao je Vela.