OTVOREN LGBT CENTAR

Split Pride za ravnopravnost i usvajanje djece

24.05.2014 u 14:07

Bionic
Reading

Uoči četvrtog izdanja Split Pridea, koji će se održati u subotu, 7. lipnja, službeno je otvoren LGBT centar, drugi takav sadržaj u Hrvatskoj. Gradonačelnik Ivo Baldasar ispunio je obećanje i lokanoj udruzi Rišpet dodijelio gradski prostor. Uredila ga je gradska tvrtka Stanouprava, a za početak njenog rada je iz gradskog proračuna izdvojeno simboličnih 20 tisuća kuna

Ovogodišnju Povorku ponosa prvi put će samostalno organizirati Rišpet, a njena ruta ponešto je promijenjena: umjesto na Rivi, centralni program održat će se u Đardinu. Organizatori kažu - isključivo zbog vrućine. Očekuje se da će na čelo ponovno stati Baldasar.

'Što smo obećali, to smo i napravili. Ovaj LGBT centar je višestruko značajan: i zbog podizanja razine svijesti i zbog saniranja posljedica dugotrajne diskriminacije. Ja uvijek kažem da se radi o osnovnim ljudskim pravima koja svatko treba tražiti i dobiti. Naravno, svi imaju pravo i na različito mišljenje, možda i malo vikanja, ali apsolutno bez nasilja', kazao je splitski gradonačelnik.

Troškovi četvrtog splitskog gay pridea neslužbeno se procjenjuju na oko dva milijuna kuna, no većina tog iznosa odlazi na policijsko osiguranje. Organizatori tvrde da su svoj proračun smanjili na minimum i da se većina poslova obavlja volonterski. Pored toga, u svojim novim prostorima prikupljaju i pomoć za potopljenu Slavoniju.

'Mi i sport? Kao banana i kruška!'

'Troškovi Parade su takvi kakvi jesu i policija će odraditi svoj posao. Mada predviđam da će osiguranje biti nešto manje nego ranije jer je razina svijesti ipak podignuta', kazao je Baldasar. Novinare je zanimalo može li se dio novca eventualno preusmjeriti prema Slavoniji. 'Policija radi po službenoj dužnosti i svojoj procjeni, radi se o događaju takvog tipa. Uostalom, po istoj logici mogli bismo otkazati nogometne utakmice jer i one koštaju', dodao je gradonačelnik Splita. Kad su se već spomenule utakmice, zanimao nas je stav LGBT udruga o aktualnoj praksi njihovog prekidanja jer su uzvici 'HNS pederi, nogomet ste sjebali' - homofobija. No, odgovora nema... Na takve vulgarizme ne bih se uopće referirao... Uostalom, sa sportom imamo veze kao banana s kruškom', kazao je predsjednik udruge Rišpet Ljubo Mateljan.


'Ovogodišnja tema je 'Potpuna ravnopravnost', koja nas je pratila svih proteklih godina. Nažalost, trenutna vlada bit će zapamćena po tome što je organizirala referendum o ljudskim pravima, no mi i dalje tražimo da se, bez obzira na rezultat referenduma i ustavne promjene, prava istospolnih zajednica urede kroz Obiteljski zakon, koji je trenutno na drugom čitanju u Saboru. Pored toga, nema nikakvog razloga da se istospolnim parovima uskrati usvajanje djece, jer se tako i šalje opasna poruka da su oni manje vrijedni. Već postoje djeca koja žive u istospolnim obiteljima i ona su jako pogođena', kazala je koordinatorica lezbijske udruge Kontra Sanja Juras.

Voditelj ovogodišnjeg Split Pridea Marko Mlinar kazao je da se zabavni program u Đardinu još uvijek organizira, dok je koordinator udruge Rišpet Tomislav Ladišić najavio različita događanja: uoči povorke organizirat će se 'Pride Week' s projekcijama dokumentarnih filmova, izložbama i radionicama. Nakon njega, novi LGBT centar nastavit će s radom pružanjem psihosocijalne podrške i pravne pomoći osobama koje su pretrpjele nasilje i diskriminaciju.