PONOS POD MARJANOM

Split Pride održat će se 11. lipnja

13.01.2011 u 16:53

Bionic
Reading

Nakon jučerašnje šture najave u medijima, danas je poznato više informacije o najavljenom Split Prideu, koji organiziraju udruge Iskorak, Kontra i Domine

Datum održavanja je 11. lipnja, a ne 18. istog mjeseca, kako je prvotno najavljeno. Kako se navodi u priopćenju, spomenute udruge odlučile su se na organizaciju Gay pridea u 'zbog interesa i potreba LGBT zajednice u Splitu'.

Tema splitskog Pridea je pravo na zaštitu obiteljskog života istospolnih parova. 'Problemi s kojima se susreću istospolni parovi u svakodnevnom životu potakli su nas da ukažemo na diskriminaciju u zakonodavstvu. Splitski Pride je sastavni dio javno-zagovaračkih aktivnosti Iskoraka i Kontre usmjerenih na izmjene i dopune Obiteljskog zakona koje bi osigurale istospolnim parovima jednaka prava u odnosu na bračne i izvanbračne parove', objašnjavaju organizatori.

Također najavljuju organiziranje niza informativnih i edukativnih aktivnosti svakog 11. u mjesecu, počevši projekcijom dokumentarnog filma o početku LGBT pokreta i diskusijom 'Od Stonewalla do Splita', a završit će 11. lipnja LGBT Pride manifestacijom. Aktivnosti će uključivati filmske projekcije, diskusije, tribinu, radionice, izložbu i konferenciju prije samog Pridea. Na Split Pride će posebno biti pozvani predstavnici relevantnih državnih institucija kao i predstavnici gradske vlasti.

Iskorak, Kontra i Domine pozivaju sve one koji su zainteresirani za volontiranje da im se pridruže, a više informacija se može naći i na službenoj stranici www.split-pride.net