NEĆE VRAĆATI TUĐE KREDITE

Split pobijedio u velikom sporu oko Spaladiuma, ovršit će građevinske gigante?

14.06.2019 u 15:14

Bionic
Reading

U jednom od mnogobrojnih procesa koji se vode oko izgradnje splitske Spaladium arene, gdje se već nekoliko godina vode obračuni oko toga tko je dužan platiti šezdesetak milijuna eura za njenu izgradnju, na ročištu na Trgovačkom sudu u Splitu u petak poslijepodne veliku pobjedu odnio je Grad Split. Priznata su mu, naime, potraživanja vrijedna 215,5 milijuna kuna u stečajnom postupku nad tvrtkom koja upravlja ovom dvoranom

Sudac Ivo Bakalić priznao je gradske tražbine na osnovi preplaćene najamnine za dvoranu te na osnovi izmaknute dobiti jer cijeli kompleks Spaladium centra, suprotno ugovoru, nije izgrađen do kraja.

'Nije izgrađeno 67 posto ovog kompleksa (stometarski neboder, trgovački centar i velika javna garaža, op.a.), pa se slijedom toga nalaže povrat 67 posto dosad uplaćene najamnine', kazao je sudac Bakalić u čitanju presude u predmetu koji je dosegao preko tisuću stranica.

Pojednostavljeno rečeno, to je jedan od osnovnih problema oko Spaladiuma: da je cijeli centar izgrađen, prihodi od različitih doprinosa i davanja pokrivali bi najamninu i projekt bi bio samoisplativ. Tvrtke koje su preuzele obvezu za to - Dalekovod, IGH i Konstruktor - na koncu je nisu ispunile, a banke koje su kreditirale prvu fazu izgradnje pokušavaju naplatiti kredite od Grada Splita, premda s njime nisu imale nikakav odnos jer su ugovorom o javno-privatnom partnerstvu svi rizici bili na strani ovih triju građevinskih tvrtki.

Naknadno je bivši gradonačelnik Ivan Kuret u tajnosti sklopio anekse ugovora koji su im donekle olakšali poziciju, no sada se po privatnoj tužbi glavnog pregovarača Dejana Kružića vodi i postupak za proglašenje njihove ništetnosti jer su sklopljeni bez znanja Gradskog vijeća. U tom postupku Kružića je podržala i sadašnja splitska gradska vlast, a koju predstavlja mladi odvjetnik Kruno Peronja.

  • +11
Nedovršeni Spaladium Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ukoliko današnja odluka Trgovačkog suda postane pravomoćna, otvara se realna mogućnost da Grad Split aktivira 'jamstva matičnih tvrtki' Dalekovoda, Konstruktora i IGH i od njih solidarno naplati kompletnu štetu nastalu zbog činjenice da nisu poštovale ugovor i nisu izgradile cijeli Spaladium centar.

'Ovo je divna vijest koja vraća vjeru u pravosudni sustav i predstavlja početak kraja zavjere međunarodnih financijskih institucija te naših domaćih geliptera i izdajnika', kazao je Kružić za tportal.

U petak ujutro na istom sudu održano je i ročište o poništenju čuvenih Kuretovih tajnih aneksa za Spaladium. Banke su podnijele zahtjev za dobivanje procesnog statusa umješača, čemu su se žustro usprotivili i Kružić i zastupnik Grada Splita, uz argument da one nisu sudjelovale u pregovorima, nisu potpisnice ugovora oko Spaladiuma i nemaju nikakvu osnovu za sudjelovanje u postupku. Laički rečeno, same su odlučile kreditirati tri privatne tvrtke i sada ne bi trebale tražiti ni od koga drugoga, uključujući Grad Split, da im vraća tuđe kredite.

Oko Spaladiuma se vodio proces i na Arbitražnom sudu Hrvatske gospodarske komore, na kojem su trojica sudaca odlučila da kredite ipak ima vratiti Grad. Protiv njih trojice prošlog mjeseca podnesena je kaznena prijava, o čemu je tportal jučer pisao, a i Grad Split podnio je tužbu tražeći poništenje pravorijeka. Pripremno ročište u ovom slučaju zakazano je za početak srpnja.