DRŽAVNA REVIZIJA

Split nelegalno ugovorio poslove od milijun kuna

Bionic
Reading

Splitski gradski oci, suprotno Zakonu o javnoj nabavi, sklopili su izravne ugovore za nabavu usluge prijevoza u iznosu od 990 tisuća kuna, usluge vještačenja u iznosu 137 tisuća kuna i usluga marketinga vrijedne 51.240 tisuća kuna

SPLIT - U poslovnim knjigama Grada Splita nije navedena vrijednost Ville Dalmacije, 117 skloništa, kao ni 31 sportskog objekta s pripadajućim nekretninama, piše Slobodna Dalmacija

Vlasništvo nad dionicama u osam dioničkih društava uopće nije evidentirano na temelju urednih knjigovodstvenih isprava, a u poslovnim knjigama Splita nisu iskazana nedospjela potraživanja od komunalnog doprinosa, prodaje stanova na tržištu te prodaje poslovnih prostora.

To su, kako je u izvješću Saboru navela glavna državna revizorica Šima Krasić, glavni razlozi zbog kojih je revizija poslovanja Grada Splita tijekom 2007. godine dobila tek uvjetno mišljenje.

Grad u potpunom ili djelomičnom vlasništvu ima, navodi se u nalazu državne revizije, deset trgovačkih društava čiji udjeli evidentirani u poslovnim knjigama iznose 445.435.160 kuna.

No, prema dokumentaciji iz sudskog registra, revizija je otkrila da udjeli grada u trgovačkim društvima iznose tek – 220.383.669 kuna. Revizija je utvrdila da tijekom postupka češljanja gradskih poslovnih knjiga nisu uspjeli utvrditi tko uređuje i održava javna gradska parkirališta. Grad je, naime, u drugoj polovini devedesetih prenio pravo naplate parkirališta na invalide Domovinskog rata.

Odlukama Gradskog poglavarstva veći dio javnih gradskih parkirališta prenesen je bez naknade trgovačkom društvu za javni prijevoz. No, nigdje u programu za održavanje komunalne infrastrukture nisu ni planirani ni izvršeni rashodi za uređenje, pa je za revizore ostao misterij tko to u Splitu doista i čini.