ORKANSKA BURA

Split: Nasukala se tri broda - više od tisuću poziva 112

05.03.2015 u 20:15

  • +25

Olujni udari bure stvaraju probleme

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin

Bionic
Reading

Zbog orkanske bure koja cijeli dan puše u Splitu i uzrokuje probleme, poslijepodne su se na sjevernoj strani Park-šume Marjana kod plaže Prve vode nasukala dva teretna broda te još jedan u moru kod Slatina na Čiovu, potvrdio je za Hinu lučki kapetan Davor Vidan

Rekao je kako su se dva teretna broda - 'Krka' i 'Orebić' u vlasništvu Splitske plovidbe, koji su godinama bili vezani u Svetom Kaji, nasukali kod plaže Prve vode na Marjanu.

"Remorker Brodospasa pokušao je odsukati i treći teretni brod 'Vranjic', koji je plutao put Slatina na Čiovu, no nije ga uspio spasiti pa se na kraju odustalo od akcije", rekao je Vidan, dodajući kako se nadaju da će sutra biti bolje vrijeme pa će ga početi odsukavati.

Orkanska bura danas je u Splitu i široj okolici prekinula sav trajektni promet, a na kopnu je prevrtala automobile i teretna vozila te čupala stabla, lomila krovove i fasade. Ozlijeđen je i vozač kojemu je bura prevrnula kamion na brzoj cesti Solin-Klis. U splitskom centru 112, u kojem je stalno pet operatera, rekli su kako su od jutros primili više od 1000 poziva građana o srušenim stablima, strujnim stupovima, polomljenim granama i prometnoj signalizaciji. Danas je čak 20 stabala palo na državnu cestu D8 u blizini Gradca, nedaleko od Makarske.

Kasno poslijepodne dobili su dojavu kako je u Kaštel Gomilici orkanska bura odnijela dio krovišta obiteljske kuće te da je nedaleko od osnovne škole pukla vodovodna cijev.

Od jutarnjih sati nevrijeme gotovo u cijeloj Hrvatskoj uzrokuje probleme, nekoliko osoba je ozlijeđeno, a nadležne službe interveniraju zbog slomljenih stabala, otrgnutih dijelova fasada i krovova, te odguranih spremnika za otpad na prometnice i u more.

Prognostičari za sutra najavljuju smirivanje vremena.