FESTIVALSKA GROZNICA

Split na nogama, kreće Ultra: Golaćima kazne, kreveti zauzeti, policija spremna

14.07.2017 u 06:48

Bionic
Reading

'Potrudit ćemo se da vam odmor u našem gradu ostane u dugom i lijepom sjećanju, a vas molimo da, poštujući gradska pravila, ostanete u lijepom sjećanju našim građanima', službeno je iz splitske gradske uprave poručeno turistima uoči početka trodnevnog Ultra Europe festivala, koji se od petka do nedjelje održava na Poljudu. Tu je i napomena o komunalnom redu: Onima koji se bez odjeće ili u kupaćim kostimima šeću gradskom jezgrom prijeti globa od 500 kuna na licu mjesta, odnosno tisuću kuna u prekršajnom postupku

Peto izdanje jednog od najvećih europskih festivala elektroničke glazbe, na kojemu se očekuju po 30 do 35 tisuća posjetitelja tijekom svake večeri, organizirano je za manje od dva mjeseca - nakon sukoba dosadašnjih organizatora s američkim vlasnicima licence, primjedbi zbog nedovoljne potpore države i mukotrpnih pregovora oko najma stadiona posla se prihvatio promotor Joe Bašić. On je još 2013. godine doveo Ultru u Split i potom se bio povukao, a sada je - nakon što je odlukom Amerikanaca u posljednji trenutak vraćen u igru - dogovorio ostanak festivala na istim lokacijama sve do 2022. godine.

Split se priprema za trodnevno ludilo, makar nekako tiše i mirnije nego lanjskih godina. Dan uoči početka grad još nije bio prekrcan mladima sa stotinama zastava različitih država, što je prije bio slučaj, no više je razloga za to: od donedavne neizvjesnosti oko samog održavanja festivala, preko još uvijek prisutne pohlepe iznajmljivača soba i apartmana i višestrukog dizanja cijena, do bolje informiranosti turista i postojanja licenciranog smještaja i u kampovima i turističkim naseljima u okolici grada.

Po službenim podacima, dan uoči Ultre popunjena je 21 tisuća od 27 tisuća turističkih postelja na području grada, no zato je znatno porastao broj posjetitelja u okolnim jeftinijim destinacijama poput Podstrane, Dugog Rata, Omiša, Duća, Trogira i Kaštela. Svejedno se očekuje da će se popuniti i zadnji slobodni kreveti u gradu.

  • +7
Split uoči Ultre Izvor: Cropix / Autor: Bozidar Vukicevic / CROPIX

'Što se tiče hotela, jutros smo kontaktirali sa svima i njihova popunjenost je od 98 do 100 posto. Dakle više nema slobodnih mjesta', kazala je u četvrtak za tportal predsjednica Turističke zajednice Splita Alijana Vukšić.

Prema prošlogodišnjim podacima, prosječan posjetitelj Ultra Europe festivala dnevno potroši oko 124 eura, a procjenjuje se da se ekonomska korist multiplicira i u Splitu i u široj regiji.

U zgradi gradske uprave u četvrtak poslijepodne održan je posljednji koordinacijski sastanak na kojemu je zaključeno da će sve službe i komunalne tvrtke danonoćno angažirati svoje maksimalne kapacitete. Promet pojačava noćne i uvodi posebne linije, na stadionu i oko njega dežurat će vatrogasci i hitna pomoć, a čistačima ulica radni dan će započinjati oko pet sati ujutro, kada kreću s poslom na Poljudu i oko njega.

Iz splitske policije najavili su posebnu regulaciju prometa i povremeno zatvaranje za promet ulica u blizini stadiona, kao i dva prstena osiguranja i pregleda prije ulaska na sam Poljud.

'Cijela županijska policija radi na organizaciji Ultre. Prvi prsten osiguranja je granica, policijski punktovi bit će i na prilazima gradu, a tu je i kontrola na prilazima i na ulazu u stadion. Benignije situacije riješit će zaštitarska služba, a one ozbiljnije stvari rješavat će policija', kazao je za tportal načelnik splitske policije Slobodan Marendić.

  • +12
Ultra Europe Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Na snazi će biti personalizirane ulaznice, koristit će se uređaji za detekciju metala, eksploziva i radioaktivnih tvari, a ove godine propisan je čak i izgled te maksimalna veličina torbi koje se mogu unijeti na stadion - one moraju biti prozirne i velike do najviše 33 puta 43 centimetra.

Organizatori i ove godine kao svog partnera promoviraju Uber, čiji će vozači iz drugih dijelova Hrvatske pohrliti u Split, no i domaći taksisti su se organizirali. 'Svi kolege iz cijele županije koji imaju uredne dozvole i licence dobro su došli u Split', kazao je za tportal predsjednik splitskog Radio Taxija Milivoj Topić. Upitali smo ga i za cijene, pa nam je odgovorio kratko i jasno:

  • +5
Posjetitelji Ultre Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

'Legalni taksiji uvijek imaju istu cijenu, ona neće odstupati ni za kunu gore ili dolje, za razliku od nelegalnih servisa i prijevoznika na crno koji gledaju kako će opljačkati ljude', kazao nam je Topić.

Festivalska vrata na Poljudu otvaraju se u petak u 15 sati, a u iduća tri dana na nekoliko pozornica nastupit će najveće svjetske zvijezde elektroničke glazbe: David Guetta, Tiesto, Afrojack, Armin van Buuren, Steve Aoki, Hardwell, Nicky Romero, Fedde le Grand i deseci drugih DJ-eva.

Nakon nedjelje Ultra se seli na Brač, potom na Hvar, dok će se službeno zatvaranje održati u Fortici na Visu.