OSTOJIĆ U OBILASKU

'Split može učiti od Vrgorca'

11.02.2012 u 10:06

Bionic
Reading

'Split može učiti od Vrgorca jer je u puno težim uvjetima bolje organiziran', kazao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić u Vrgorcu. Dokaz tome je samo jedna polomljena osoba, nitko nije bio u životnoj opasnosti niti se dogodila neka teška nesreća

Angažirali su raspoloživu mehanizaciju i odradili posao kako treba te treba čestitati Stožeru za zaštitu i spašavanje na čelu s gradonačelnikom Borislavom Matkovićem, istakao je ministar Ostojić dok je prolazio kroz brdska sela kod Vrgorca, gdje je u večernjim satima obišao teren kroz novi snijeg koji je padao nošen vjetrom.

'Bio sam ovdje 4. veljače, kada je Vrgorac bio odsječen od svijeta, kada je snijeg bio viši od jednog metra, a tada sam se uvjerio u to koliko je važna organizacija lokalne sredine koja ne stoji skrštenih ruku i čeka pomoć sa strane, već je angažirala sve čime raspolaže u cilju zaštite svojih građana. Drago mi je čuti pohvale koje su izrečene na račun Policijske postaje Vrgorac koja je od prvog trenutka odradila svoj posao', kazao je ministar Ostojić, koji je nakon sastanka s vrgoračkim Stožerom za zaštitu i spašavanje posjetio Policijsku postaju Vrgorac gdje je održao kraći sastanak sa zapovjednikom postaje Genijem Dropulićem i njegovim suradnicima.

Nakon sastanaka u Vrgorcu ministar se u pratnji župana splitsko-dalmatinskog Ante Sanadera, ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadrana Perinića, pročelnika HGSS-a Vinka Prizmića, pročelnika PUZS-a Split Petra Škorića i načelnika PU splitsko-dalmatinske Ivice Tolušića zaputio u četiri kilometra udaljeno selo Prapatnice, gdje je popričao s mještanima, a potom se zaputio u sedam kilometara udaljena Stilja, gdje ga je dočekao ozbiljan snijeg koji je padao i već ga je bilo po tlu.

Nakon obilaska sela, koje je ministar propješačio u društvu Stipe Božića i vrgoračkog gradonačelnika Borislava Matkovića, svratio je u lokalni dućan gdje je popričao s trgovkinjom o stanju artikala na policama te problemima u opskrbi u ovim teškim uvjetima, a nakon toga su ga Stiljani pozvali u lokalnu gostionicu gdje se družio s njima. Osim 'snježnih' razgovora, bilo je malo razgovora o briškuli i trešeti, a pala je i partija šijavice između gradonačelnika Matkovića i člana Mjesnog odbora Ante Šimunovića, kojoj je ministar bio promatrač.

Obilazeći selo, ministar je razgovarao s Veseljkom Toljem, djelatnikom MUP-a u Vrgorcu, koji od 1985. radi na administrativnim poslovima u postaji. Tolj je kazao ministru da je proteklih dana i u najtežim uvjetima, kada je snijeg bio preko jednog metra, svaki dan stizao na posao u Vrgorac u osobnom automobilu sa zimskim gumama i lancima, dok ralice nisu očistile sedam kilometara dugu cestu.

Ministar Ostojić i župan Sanader odlazeći iz Vrgorca izrazili su zadovoljstvo viđenim stanjem na terenu i kazali da su za Vrgorac spremni HGSS, vatrogasci i DZSUP te dodatne snage vojske i policije stacionirane u Splitu i Šibeniku te da će intervenirati bude li potrebno, jer se očekuje 40 cm novog snijega.