GODIŠNJICA ODLASKA JNA IZ GRADA

Split još nije demilitariziran

04.01.2012 u 16:10

Bionic
Reading

Svetom misom zahvalnicom u Katedrali sv. Duje je obilježena dvadeseta godišnjica odlaska Jugoslavenske narodne armije iz Splita i to je prilika za svojevrsnu inventuru materijalne ostavštine JNA u Splitu, kojom je upravljanje preuzeo MORH

Točno prije 20 godina, 4. siječnja 1992. godine, sukladno sporazumu dviju strana, ostaci tadašnje JNA su započeli sa povlačenjem iz Splita sa lokacija u Lori i na Dračevcu. Mada u tom trenutku to i nije tako izgledalo, time je zapravo označen i početak procesa demilitarizacije Splita koja po svemu sudeći neće biti potpuna.

Misu zahvalnicu je predvodio župnik katedrale sv. Duje don Tomislav Čubelić. Podsjetimo da se sveta misa zahvalnica održava u katedrali nakon odluke Gradskog vijeća Splita iz 2001. godine i na taj način se željelo obilježiti taj važan datum. Danas gradskim vijećnicima taj datum više i nije posebno značajan, pa je Grad Split predstavljala dogradonačelnica Anđelka Visković, a predsjednica Gradskog vijeća Splita i novopečena saborska zastupnica Nevenka Bečić je slijedila bratov primjer, pa je čak i zakasnila na početak mise.

Odlaskom JNA i nekoliko godina kasnije završetkom Domovinskog rata započela je postupna demilitarizacija Splita koja u ovom trenutku još nije završena. Lora je i dalje ratna luka za značajno manju mornaricu i tako će vjerojatno ostati, tim više što je Hrvatska u NATO paktu, pa je puno veći broj uplovljavanja brodova zemalja saveznica. Manji dio zemljišta u Lori MORH je ustupio za gradnju Spaladium arene. Veliki prostor bivše vojarna Visoka je najbolje transformiran u sveučilišni kampus i na toj lokaciji je podignuto nekoliko novih fakultetskih zgrada i nova Sveučilišna knjižnica.

U vojarni Dračevac je još nekoliko godina nakon rata bila smještena 4. Splitska gardijska brigada. Prije dvije godine taj veliki kompleks je ustupljen Gradu Splitu, ali zbog poznatih problema s Općinskim sudom Split koji je na toj lokaciji, kompleks je zapušten i još nije doveden u funkciju. O tome smo nedavno izvještavali i nismo doznali ništa novoga u tom slučaju. Split je, uz spomenuti kampus na Visokoj najviše profitirao ustupanjem bivše Depadanse doma JNA koja je sada Gradska knjižnica Marko Marulić. Podsjetimo da je taj objekt projekt velikog arhitekta hrvatske moderne Ivana Vitića. Bivša Banovina i Komanda JRM je sada zgrada u kojoj stoluje Grad Split, gradonačelnik Željko Kerum, Gradsko vijeće i gradske službe.

Bivši Dom JNA koji je prije 2. Svjetskog rata bio hotel Ambasador je sada napušten i sadašnji vlasnici bezuspješno traže investitora za obnovu objekta na izuzetno atraktivnoj lokaciji na zapadnoj obali gradske luke. Objekt je izgrađen gotovo u moru, u lošem je stanju i potrebno je rušenje te faksimilna obnova, što značajno poskupljuje cijeli pothvat. Vojno odmaralište Duilovo na istočnom kraju Splita se nedavno konačno počelo preuređivati, zasad se uređuju fasade. MORH nije odustao od tog vrijednog kompleksa i očekuje se da će biti priveden u turističku funkciju, uključujući i NATO. Zaključak je da su vrijedni resursi s kojima je raspolagao MORH u velikoj mjeri privedeni civilnoj funkciji, a ratna luka Lora, unatoč želja dijela građana i dijela poduzetničke zajednice zapravo ostaje strateški objekt HRM-a i NATO pakta.